Tα μελομακάρονα, ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, παίρνει ένα είδος βραβείου μπαίνοντας στη λίστα του Taste Atlas με τα 5 καλύτερα μπισκότα του κόσμου.
Το Taste Atlas, στο πλαίσιο των μηνιαίων λιστών που δημοσιεύει με τα καλύτερα παγκόσμια φαγητά, κατηγοριοποίησε τα 50 καλύτερα μπισκότα του κόσμου με ένα εξ’ αυτών να είναι ελληνικό και στην πρώτη πεντάδα.
Ειδικότερα, στη λίστα του Taste Atlas τα μελομακάρονα βρίσκονται στην πέμπτη θέση, τα αμυγδαλωτά στην 11η θέση, τα μουστοκούλουρα στην 13η θέση και οι κουραμπιέδες στην 35η θέση.
Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.
Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και με το όνομα «φοινίκια».
Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.
Μπαχαρικά, εκλεκτό μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ είναι τα βασικά υλικά που θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.
Η ζαχαροπλαστική δεν είναι το καλύτερο μου γιατί θέλει ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών και δεν επιτρέπει τους πειραματισμούς κατά την εκτέλεση των γλυκών. Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά τα αγόραζα πάντα από συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία ή τιμούσα την πιατέλα με τα μελομακάρονα της μαμάς.
Ένα βράδυ επιστρέφοντας από το γραφείο μπήκα στην κουζίνα και τα υλικά που είχα στο ντουλάπι μου με παρακίνησαν να φτιάξω για πρώτη φορά στη ζωή μου μελομακάρονα.
Η αλήθεια είναι πως μπήκα στο πειρασμό λόγω της πρώτης ύλης για να πειραματιστώ με το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων: πορτοκάλια από Λεωνίδιο, μέλι ενός φίλου παραγωγού από τη Βόρεια Εύβοια, καρύδια από την Αγόριανη και ελαιόλαδο από την Καλαμάτα. Με τόσα αγνά υλικά αποφάσισα να φτιάξω μελομακάρονα με μπόλικο σιρόπι και την κλασσική συνταγή της γιαγιάς μου.
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο γευστικό που τα μελομακάρονα εξαφανίστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Φυσικά και τα έφτιαξα ξανά καθώς όλα τα υλικά που χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη συνταγή τα έχεις ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Μια μόνο επισήμανση: αν πρέπει να επενδύσεις σε ένα μόνο υλικό για τα μελομακάρονα αυτό είναι το μέλι.
Επίσης, μπορείς να έχεις την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών σου, όπως κι εγώ που έβαλα το μικρό μου να ασχοληθεί με το πλάσιμο της ζύμης, να κάνει τα δικά του στρογγυλά (aka μπουκίτσες) μελομακάρονα και να τρυπήσει το μείγμα με πιρουνάκι για να μπει από πάνω το σιρόπι.
Υλικά
1 ½ κούπα ελαιόλαδο
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ ζάχαρη
120 γρ χυμό πορτοκάλι
¼ κούπα κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
λίγο παραπάνω από το μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
μισό κουταλάκι γλυκού γλυκού γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για το σιρόπι:
1 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
Εκτέλεση:
Ξεκίνησε πρώτα με το σιρόπι. Βάζεις όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνεις μέχρι βράσουν. Αποσύρεις από τη φωτιά και μέχρι να κρυώσει αρχίζεις να ετοιμάζεις τα μελομακάρονα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, το κονιάκ, το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ανακατατεύεις πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτεις τη μαγειρική σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Τελευταίο προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις με το χέρι σου το μείγμα -όχι για πολύ ώρα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα. Μόλις έχεις μια ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι πάμε στο επόμενο βήμα, το πλάσιμο.
Μπορείς να τα πλάσεις είτε μακρόστενα, είτε μικρές μπουκίτσες για να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα. Τοποθετούμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί, στο οποίο πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Έπειτα με το πιρούνι τρυπάμε από πάνω τα μελομακάρονα.
Τα ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο και τα βγάζουμε μόλις δούμε πως έχουν πάρει χρώμα.
Το μέλωμα γίνεται με δύο τρόπους: Είτε θα αφαιρέσεις τη λαδόκολλα από το ταψί και θα περιχύσεις το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα, είτε θα βάζεις τα μελομακάρονα έναν ένα στην κατσαρόλα που έχεις το σιρόπι θα τα αναποδογυρίζεις για να πάει παντού και μετά θα τα μεταφέρεις στην πιατέλα.
Αν ακολουθήσεις τον πρώτο τρόπο, άφησε για 20 λεπτά τα μελομακάρονα μέσα στο ταψί και γύρισε τα για να πάει παντού το σιρόπι και έπειτα τα μεταφέρεις σε μια μεγάλη πιατέλα.
Τέλος προσθέτεις από πάνω μπόλικο τριμμένο καρύδι!
Extra tips: Αν θέλεις να έχουν περισσότερη ένταση σε μπαχαρικά πρόσθεσε παραπάνω ποσότητα. Το ίδιο και αν επιθυμείς να έχουν μεγαλύτερη μυρωδιά πορτοκαλιού -καλύτερα να βάλεις λίγο παραπάνω ξύσμα και όχι χυμό γιατί είναι ήδη αρκετή η ποσότητα.
Μπορείς να λιώσεις κουβερτούρα και να περιχύσεις σε μερικά μελομακάρονα έτσι ώστε να φτιάξεις και σοκολατένια.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα