Συνταγή για υπέροχα ντολμαδάκια γιαλαντζί: Τα μυστικά μιας Σμυρνιάς

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί: μια συνταγή γεμάτη νοστιμιά και ιστορία μοιραστείτε τα με αγαπημένα πρόσωπα και απολαύστε μια γευστική εμπειρία.
συνταγή-για-υπέροχα-ντολμαδάκια-γιαλ-181708

Στα δρομάκια της Σμύρνης, ανάμεσα σε αρώματα μπαχαρικών και φωνές πλανόδιων πωλητών, γεννήθηκε μια συνταγή γεμάτη νοστιμιά και ιστορία: τα γιαλαντζί ντολμαδάκια.. Φτιάξτε  την συνταγή για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί σας με αγάπη, μοιραστείτε τα με αγαπημένα πρόσωπα και απολαύστε μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Η συνταγή για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί:

Τι υλικά χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. αμπελόφυλλα(μικρά και τρυφερά)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1-2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες (προαιρετικά)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/4 κούπα βραστό νερό
  • χυμό από 1 1/2 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά ζάχαρη

Πώς το κάνουμε:

1)Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα.

2)Ετοιμάζουμε την γέμιση (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, μαϊντανό, δυόσμο,ζάχαρη, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 λάδι). Προαιρετικά αν θέλουμε προσθέτουμε και τις ντομάτες.

3)Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά.

4)Βάζουμε λίγη γέμιση.

5)Διπλώνουμε την πάνω πλευρά.

6)Διπλώνουμε τα πλαϊνά

7)Τυλίγουμε ελαφρά(όχι σφιχτά).

8)Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.

9)Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε και από πάνω με λίγα αμπελόφυλλα και μετά με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 40′.

Λίγα μυστικά ακόμα:

Προτείνουμε να σερβίρεται με γιαούρτι ή τζατζίκι-Για τη σος γιαουρτιού*: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Η σως:

400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

χυμό από 1 λεμόνι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. κρύο νερό

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Συνταγή για λαζάνια με κοτόπουλο και τυριά: Γίνεται ανάρπαστη σε κάθε τραπέζι

Παραδοσιακό ραβανί: Η εύκολη συνταγή για να γίνει αφράτο, πεντανόστιμο και με το σωστό σιρόπιασμα

Παραδοσιακή Φανουρόπιτα: Η συνταγή για να γίνει αφράτη και μοσχομυριστή – Μεγάλη η χάρη του Αγίου

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ