Υπάρχει μια γνωστή παροιμία που λέει πως, «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» και όπως δείχνουν οι έρευνες η παροιμία αυτή φαίνεται να ισχύει σε μεγάλο ποσοστό. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα μήλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας και φθινόπωρο είναι κι επίσημα εδώ, τα μήλα έχουν αυτούς τους μήνες την τιμητική τους. Σ’ αυτή τη τη συνταγή με το υγιεινό κέικ μήλου έχουμε αφαιρέσει τη ζάχαρη για να γίνει ακόμη πιο υγιεινή επιλογή, έχουμε χρησιμοποιήσει αλεύρι ολικής άλεσης και έχουμε προσθέσει ξηρούς καρπούς.
Υλικά για το υγιεινό κέικ μήλου
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/3 φλιτζάνι μέλι
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας
- 130 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) γιαούρτι
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 μέτρια μήλα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν, σταφίδες, αμύγδαλα ή καρύδια
Εκτέλεση της συνταγής για το υγιεινό κέικ μήλου
- Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 ° C και περάσει με σπρέι, βούτυρο ή αλεύρι μια φόρμα του κέικ
- Τρίβετε τα μήλα
- Ψιλοκόβετε τους ξηρούς καρπούς
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι ολικής άλεσης, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Ανακατεύετε και αφήνετε το στερεό μείγμα στην άκρη
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα 2 αυγά και τα χτυπάτε με ένα σύρμα. Στη συνέχεια βάζετε το μέλι, το λάδι καρύδας, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε καλά.
- Βάζετε και τα στερεά υλικά στο μπολ και ανακατεύετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ρίχνετε τα μήλα και τους ξηρούς καρπούς στο μπολ και ανακατεύετε καλά.
- Χύνετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε για 45 περίπου λεπτά.
- Αφού αφήσετε το κέικ να κρυώσει, ξεφορμάρετε και σερβίρετε χοντρές φέτες κέικ με έξτρα κανέλα, άχνη ζάχαρη ή μέλι.