Έφτασε το Σάββατο του Λαζάρου και δε γίνεται να το τιμήσουμε, χωρίς μερικά λαζαράκια. Τα λαζαράκια είναι τα παραδοσιακά κουλουράκια που αναπαριστούν το σώμα του Λαζάρου, ο οποίος αναστήθηκε σαν σήμερα.
Τα λαζαράκια παρασκευάζονται κυρίως στις Κυκλάδες, ωστόσο πρόκειται για μια πατροπαράδοτη συνταγή που συχνά φτιάχνουν πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι αρκετά εύκολη και γευστική.
Αν και η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με μαγιά, υπάρχει και η δυνατότητα να την αντικαταστήσετε με λίγο μπέικιν πάουντερ, για να έχετε ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα που θυμίζει κουλουράκια και όχι ψωμάκια.
½ ποτήρι σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι νερό, χλυαρό
1 ποτήρι ζάχαρη
5 ποτήρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ένα κουταλάκι τριμμένη κανέλα και γαρύφαλλο
Μια πρέζα αλάτι
Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο (για τα μάτια)
500 γρ. σουσάμι
500 γρ. σταφίδες
500 γρ. καρύδια, αμύγδαλα ή ότι άλλο ξηρό καρπό προτιματε
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, μέχρι να λιώσει το μείγμα.
Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε και το αλάτι.
Πλάθουμε μικρά κυκλακια, τοποθετούμε στη μέση λίγα από τα καρύδια, τις σταφίδες και το σουσάμι.
Τυλίγουμε σαν ρολό τη ζύμη μας, έτσι ώστε στο εσωτερικό να βρίσκεται η γέμιση.
Πλάθουμε χεράκια με τη ζύμη. Τα χεράκια είναι μακρόστενα και μικρά. Τα τοποθετούμε χιαστί στο μπροστινό μέρος από τα λαζαράκια μας.
Ακόμη, πλάθουμε λεπτά κυκλάκια τα οποία τα βάζουμε πάνω στο κεφάλι για κάλυμμα. Τέλος, καρφώνουμε 2 γαρύφαλλο σε κάθε λαζαράκι για τα μάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα λαζαράκια.