ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Σαν την «καρδιά» ενός μαρουλιού: Το μυστικό για να πετύχετε το πιο ζουμερό και αφράτο κοτόπουλο που δοκιμάσατε ποτέ

Νίκη Μουλά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 3λ. 53δ.

Το κοτόπουλο πρέπει να είναι γευστικό και ζουμερό, αλλά μία λάθος τεχνική, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να το καταστρέψει.

Υπάρχουν πέντε τεχνικές, που παίζουν καταλυτικό παράγοντα, ώστε το κοτόπουλο να γίνει γευστικό και απολαυστικό.

 

Τα μυστικά για καλομαγειρεμένο κοτόπουλο

 

Μαρινάδα

 

Η χρήση μαρινάδας πριν από το μαγείρεμα οποιουδήποτε τύπου κοτόπουλου είναι σημαντική για να το διατηρήσετε ζουμερό. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μαρινάδα υγρή και σφραγίζετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 3-4 ώρες- ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα.

 

Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να απορροφήσει όλη την υγρασία από τη μαρινάδα και ενώ μαγειρεύεται, δεν θα χάσει καθόλου από το υγρό του περιεχόμενο, διατηρώντας το τρυφερό.

 

Όπως υπογραμμίζουν επαγγελματίες σεφ, για μια τέλεια επιλογή μαρινάδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί γιαούρτι, ασπράδι αυγού ή ακόμα και βουτυρόγαλα.

 

Κατάλληλο σκεύος

Ο τύπος σκεύους που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα είναι σημαντικός. Συγκεκριμένα, πέρα από το μέταλλο, το σχήμα μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού είναι επίσης σημαντικό και έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό.

 

Τα βαθύτερα σκεύη τείνουν να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους και να διατηρούν μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύεται βυθισμένο. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο κέντρο ενός τεράστιου σκεύους, υφίστανται μια πιο σταθερή θερμοκρασία και κάπως αυξημένη πίεση, που βοηθούν περαιτέρω στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού.

 

Σε ένα ρηχό σκεύος, καθώς το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα και την εξάτμιση, η υγρασία χάνεται πιο εύκολα απ’ ό,τι σε βαθύτερα σκεύη και το κοτόπουλο μπορεί να βγει πιο στεγνό.

 

Η ιδανική τεχνική για στήθος κοτόπουλου

 

Σφυροκόπημα

Το «χτύπημα» του κοτόπουλου μπορεί επίσης να επιφέρει πεντανόστιμα αποτελέσματα, ειδικά για ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο, καθώς βοηθάει στο να μαλακώσει το κρέας, αλλά και στη διάσπαση των ινών του, αποτρέποντας έτσι το υπερβολικό μαγείρεμα και διατηρώντας το κομμάτι ζουμερό. Η τεχνική είναι ιδανική για στήθος, καθώς δεν εφαρμόζεται σε κάποιο κομμάτι με κόκαλα.

 

Θερμοκρασία δωματίου

Μία από τις πιο βασικές προδιαγραφές για ένα ζουμερό κοτόπουλο είναι να το μαγειρεύεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην μαγειρεύετε κατεψυγμένο κοτόπουλο απευθείας, καθώς μπορεί να προκύψει ένα στεγνό και άγευστο πιάτο.

 

Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε μαρινάρετε το. Ακόμα και αφού διατηρήσετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φροντίστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα, αφού αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.

 

Κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος

Όταν ζεσταίνετε το σκεύος μαγειρέματος στη φωτιά, μην τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας αμέσως στο κρύο τηγάνι, καθώς πολλά από τα ζουμιά του κοτόπουλου θα εξατμιστούν όσο το τηγάνι ζεσταίνεται.

 

Περιμένετε να φτάσει το τηγάνι στη σωστή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να χάσει άσκοπα την υγρασία του.

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ