Η κατάψυξη είναι ένας πολύ βολικός και εύκολος τρόπος να διατηρήσουμε τρόφιμα, να έχουμε πάντα κάτι για μαγείρεμα στο σπίτι, αλλά και για να εξοικονομήσουμε χρήματα.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα υλικά κατάλληλα για να μπουν στον καταψύκτη. Η Palak Patel, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, αναφέρει στο marthastewart.com τον λόγο, «Δεν θα έχουν τα συστατικά την ίδια γεύση αν παραμείνει το προϊόν για καιρό στην κατάψυξη. Τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν πρόκειται να είναι νόστιμα αν καταψυχθούν».
Η σεφ, τονίζει πως οποιοδήποτε φαγητό έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να τοποθετηθεί ξανά στην κατάψυξη για προληπτικούς λόγους, αφού μπορεί να αναπτύξει μικρόβια και βακτήρια.
«Η κατάψυξη των τροφίμων δεν καταστρέφει όλα τα ίχνη βακτηρίων και ιών και είναι εύκολο να εισαχθεί διασταυρούμενη μόλυνση ή άλλες τροφιμογενείς ασθένειες ως αποτέλεσμα της αρχικής μόλυνσης», λέει η Amy H. Simonne, Ph.D., καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Αν αφήσετε κάτι έξω αφού το μαγειρέψετε και τυχαίνει να αναπτυχθούν βακτήρια μετά το χρόνο που θα το αφήσετε να κρυώσει, θα συνεχίσει να επηρεάζει το φαγητό όταν το τοποθετείτε στην κατάψυξη».
Γαλακτομικά προϊόντα
Τα δοχεία ή οι συσκευασίες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, με εξαίρεση το βούτυρο που μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια για έως και εννέα μήνες.
Μαγιονέζα
Η γεύση και η υφή της θα αλλοιωθούν αρκετά αν καταψυχθεί οπότε οι σεφ συνιστούν να την αποθηκεύεις στο ψυγείο.
Τυρί κρέμα
Δεν συνίσταται να το τοποθετείς στην κατάψυξη γιατί θα βγάλει υγρά και θα χαλάσει αισθητά η σύστασή του.
Αγγούρια
Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, η κατάψυξη τα καθιστά μη βρώσιμα.
Κολοκύθια
Τα κατεψυγμένα κολοκύθια έχουν παρασκευαστεί με ειδική επεξεργασία για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την υφή και τη γεύση τους. Καλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρέσκα κολοκύθια στην κατάψυξη.
Μαρούλι και λάχανο
Οι σεφ τονίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά ακατάλληλα για τοποθέτηση στην κατάψυξη.
Ντομάτες
Σύμφωνα με την Patel, η σάλτσα ντομάτας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στην κατάψυξη, καθώς έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και πουρέ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις φρέσκες ντομάτες αφού όταν καταψυχθούν θα αλλάξει η γεύση και η υφή τους.
Ψητές ή βραστές πατάτες
Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης θα παγώσουν τις πατάτες και είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν το σχήμα και τη σύστασή τους.
Μαγειρεμένα μακαρόνια
Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταψύχεις γεύματα με μακαρόνια αφού δεν διατηρούν τη γεύση τους κατά την απόψυξη.
Μαρέγκα
Η Patel επισημαίνει ό,τι η σπιτική μαρέγκα μπορεί να αποκτήσει μια δυσάρεστη και ελαστική υφή όταν αποψυχθεί. Δεδομένου ότι τα αυγά είναι επίσης ένα κύριο συστατικό στις γεμίσεις κρέμας, μπορεί να γίνουν υδαρές και να σβωλιάσουν εάν καταψυχθούν και ξεπαγώσουν, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τη μαρέγκα σε δροσερό μέρος στο σπίτι σας.
Σοκολάτα
Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να βάζετε στην κατάψυξη λευκή σοκολάτα που είναι πλούσιασε αντιοξειδωτικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς σε κακάο. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε προϊόντα με αποξηραμένα φρούτα ή λικέρ.
Τηγανητά φαγητά
Αν για παράδειγμα έφτιαξες σπιτικές κοτομπουκιές μη σκεφτείς να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη αφού θα μουλιάσουν και θα έχουν μια περίεργη γεύση κατά την απόψυξη.
Αυτά τα τρόφιμα λοιπόν δεν πρέπει να τα βάζετε ποτέ στη κατάψυξη μιας και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν και να μη μπορείτε μετά να τα χρησιμοποιήσετε.