Μια συνταγή που θα αφήσει τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό και όλοι θα σας ζητάνε το μυστικό. Ποιος δεν θέλει να απολαύσει ένα μαλακό χοιρινό με πορτοκάλι που λιώνει στο στόμα και αγαπά όλη η οικογένεια; Η Ντίνα Νικολάου έχει την απόλυτη συνταγή, τη δοκιμάσαμε και τη μοιραζόμαστε μαζί σας.
Χοιρινό με πορτοκάλι: Τα υλικά που θα χρειαστούμε
2 κιλά χοιρινή σπάλα (ζυγισμένη χωρίς το κόκαλο). Ζητήστε από τον χασάπη να το αφαιρέσει.
χυμός από 2 ακέρωτα πορτοκάλια και ξύσμα από το ένα από αυτά
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ (έτοιμο μείγμα μαροκινών μπαχαρικών που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα μπαχαράδικα)
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Το ρας-ελ-χανούτ περιέχει από μόνο του αλάτι οπότε δεν θα χρειαστείτε έξτρα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τις πατάτες:
1½ κιλό πατάτες (ή γλυκοπατάτες), κατά προτίμηση βιολογικές, μικρού μεγέθους ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες, ξεφλουδισμένες
1 ακέρωτο πορτοκάλι, ολόκληρο και με τη φλούδα του, κομμένο σε λεπτές στρογγυλές φέτες
1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χοιρινό με πορτοκάλι: Εκτέλεση και σερβίρισμα
Αρχικά πρέπει να μαρινάρουμε το κρέας. Πάρτε μια βαθιά λεκάνη και βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σας. Ανακατέψτε καλά και μετά βάλτε το κρέας μέσα. Γυρίστε το για να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Αφήστε το εντός η εκτός ψυγείου για να μαριναριστεί για 3-4 ώρες γυρίζοντας τακτικά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί βάλτε τις κομμένες πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στραγγίξτε το κρέας καλά. Μεταφέρετε το σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί. Ρίξτε τη μαρινάδα στο μπολ με τις πατάτες, ανακατέψτε καλά και αδειάστε όλο το μείγμα στο ταψί, γύρω από το κρέας.
Πασπαλίζετε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.
Χοιρινό με πορτοκάλι: Ώρα ψησίματος είναι 1 ώρα και 45 λεπτά περιπου Μπορεί να χρειαστεί να το ψήσετε για λίγο ακόμα αναλόγως το πόσο ομοιόμορφα κομμένο είναι το κομμάτι. Αν όμως το κρέας ροδίσει από νωρίς, το σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και συνεχίζετε έτσι το ψήσιμο.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και το κόβετε σε μερίδες. Το σερβίρετε με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα του.
Το χοιρινό με πορτοκάλι είναι έτοιμο! Καλή σας όρεξη!