Μάθετε πώς να φτιάξετε τα πιο αφράτα και γευστικά donuts χωρίς τηγάνισμα! Ψήστε τα στο air fryer και προσθέστε από πάνω είτε ζάχαρη και κανέλα, είτε λιωμένη σοκολάτα και sprinkles όπως ακριβώς θα δείτε στην παρακάτω συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!
160 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό, μεσαίο
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
8 γρ. ξηρή μαγιά
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
360 γρ. σκληρό αλεύρι, + έξτρα για τον πάγκο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. ελαιόλαδο
35 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τα donuts με ζάχαρη-κανέλα:
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
35 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τα donuts με σοκολάτα:
170 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
50 γρ. sprinkles, χρωματιστά
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αλείφουμε τα χέρια μας με το ελαιόλαδο, πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και τη μεταφέρουμε μέσα σε ένα μπολ.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
Κόβουμε 10 μικρές λαδόκολλες διαστάσεων 10×10 εκ. για να φουσκώσουν πάνω τα donuts και να μη χαλάσει το σχήμα τους κατά τη μεταφορά τους στη φριτέζα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Πλάθουμε τη ζύμη για να την ξεφουσκώσουμε και τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη μέχρι να έχουμε πάχος 1-1,5 εκ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ένα τσέρκι διαμέτρου 9 εκ. και το χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε κύκλους στη ζύμη. (Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε τσέρκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα αντίστοιχης διαμέτρου.)
Δημιουργούμε μέσα στους κύκλους μια τρύπα χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο τσέρκι διαμέτρου 2 εκ. και μεταφέρουμε τα donuts πάνω στις λαδόκολλες. (Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε τσέρκι, μπορουμε να κάνουμε μια πολύ μικρή τρύπα στο κέντρο με ένα κοφτερό αντικείμενο και να ανοίξουμε την τρύπα με τα χέρια μας.)
Παίρνουμε τη ζύμη που περισσεύει από τους κύκλους και το εσωτερικό τους και την πλάθουμε με τα χέρια μας.
Ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε συνολικά 10 donuts.
Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C.
Μεταφέρουμε τα πρώτα 4 donuts μαζί με τις λαδόκολλες στον κάδο της φριτέζας και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Μεταφέρουμε τον κάδο στη φριτέζα και ψήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αναποδογυρίζουμε τα donuts και αφαιρούμε τις λαδόκολλες.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και ψήνουμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα donuts.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αλείφουμε και από τις 2 μεριές το κάθε donut με βούτυρο και στη συνέχεια τα βουτάμε στο μπολ με την κανέλα και τη ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς και σερβίρουμε.
Βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα και χρωματιστά sprinkles, και σερβίρουμε.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τις βάζει όλες κάτω: Η Δανάη Μπάρκα φόρεσε το σορτς που θέλουν όλες και δίδαξε στιλ