Αν νηστεύεις και ψάχνεις ένα ιδανικό σνακ για να συνοδεύσεις τον καφέ ή το τσάι σου, αυτά τα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού θα σου λύσουν τα χέρια. Η εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για κουλουράκια με πορτοκάλι και σουσάμι θα κάνει τους πάντες να σου ζητάνε τη συνταγή και θα γίνει η αγαπημένη όλων αυτή τη Σαρακοστή.
Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά για νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. κονιάκ
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 60 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο
Εκτέλεση συνταγής για νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού από τον Άκη Πετρετζίκη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, αλάτι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει η ζύμη. Στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Προσοχή, δεν πλάθουμε πολύ γιατί η ζύμη θα βγάλει το λάδι. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι το αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε σε 18 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Μεταφέρουμε σε μπολ με το σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τα μισά και πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας.
- Ψήνουμε για 20-25 το κάθε ταψί. Μόλις ψηθούν σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για 5-10 λεπτά.
- Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Δείτε τη συνταγή για κουλουράκια με πορτοκάλι και ελαιόλαδο