Φτιάξτε τάρτα με σπανάκι και τυριά και γλυκιά τάρτα με μήλο και κανέλα και υλικά της εποχής
Ο Νοέμβριος έχει και αυτός τα δικά του υλικά της εποχής και μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικές συνταγές. Φτιάχνουμε μια αλμυρή με τυρί-σπανάκι και μία γλυκιά με μήλα.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 300 γρ. ψιλοκομμένο σπανάκι, 150 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη, 250 γρ. κασέρι τριμμένο, ½ φλιτζάνι γάλα, 5 μεγάλα αυγά, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουτ. γλ. βούτυρο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ελαφρά μια βαθιά ταρτιέρα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (5-6 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα το σπανάκι και τα τυριά, και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σε μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το μείγμα στην ταρτιέρα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν την κόψουμε. Ταιριάζει πολύ με πράσινη σαλάτα.
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
ΥΛΙΚΑ: 3 μεγάλα μήλα, 3 αυγά, 1 φλυτζάνι γάλα, 1 φλυτζάνι ζάχαρη, 1 φλυτζάνι αλεύρι, 2 βανίλιες σε σκόνη, 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλ. κανέλα, 1 κουτ. γλ. βούτυρο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας ή ένα ταψάκι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, τη βανίλια και το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσει για περίπου 10 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Σερβίρεται σκέτη ή με μια μπάλα παγωτό κρέμα.