Η Κυριακή των Βαΐων, γνωστή και ως Βαϊοφόρος Κυριακή, αποτελεί μια σημαντική γιορτή στο Ορθόδοξο Χριστιανικό ημερολόγιο. Εορτάζεται την προηγούμενη Κυριακή πριν το Πάσχα και σηματοδοτεί την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, έξι ημέρες πριν από τη Σταύρωσή Του. Την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να βάλουμε ψάρι στην νηστεία μας. Εμείς σας δίνουμε την απόλυτη συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά από τον Άκη Πετρετζίκη.
Τι τρώμε την Κυριακή των Βαΐων
H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί πιστοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η νηστεία αποτελεί ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε το Πάσχα και παράλληλα κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, τα αβγά και το βούτυρο. Στο καθημερινό μας πιάτο, βάζουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Την Κυριακή των Βαΐων μπορούμε να βάλουμε ψάρι στην νηστεία μας. Όμως, όλα αυτά για το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας προσαρμόστηκαν ανάλογα.
Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε:
«Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή».
Άκης Πετρετζίκης: Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά
1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
σπορέλαιο, για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
κουρκούτι
σκορδαλιά
πατάτες τηγανητές
Άκης Πετρετζίκης: Εκτέλεση για τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.
Δείτε σχετικό βίντεο με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη εδώ:
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε και γιατί τρώμε ψάρι
Άκης Πετρετζίκης: Κλασικά πασχαλινά κουλουράκια
Ακης Πετρετζίκης: Η εύκολη συνταγή για αφράτο πασχαλινό τσουρέκι – Το κόλπο του σεφ