Η περίοδος της νηστείας έχει ήδη ξεκινήσει και όλοι ψάχνουμε νέες συνταγές, που να καλύπτουν τα γούστα μας και φυσικά το στομάχι μας. Αυτήν την γευστική κάλυψη υπόσχεται το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας που είναι ό,τι καλύτερο και αποτελεί το πιο τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ μας στο σπίτι ή το γραφείο, ενώ είναι το καλύτερο κολατσιό και για τα παιδιά μας.
Θα είναι έτοιμο σε μόλις μία ώρα και φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά.
1 φλιτζ. ζάχαρη
6 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 κάψουλες βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, οπωσδήποτε ακέρωτο (προαιρετικά)
10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο + 1 κουτ. σούπας, για τη φόρμα
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. νερό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
Για το ψήσιμο του νηστίσιμου σοκολατένιου κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα (αν το βάλουμε), το λάδι, το ξίδι και το νερό.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Μπήγουμε σε όλη του την επιφάνεια τα κομματάκια κουβερτούρας.
Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του- αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ διατηρείται έως και 3 μέρες, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη.
*Στο τέλος, μπορείτε να ρίξετε πάνω από το κέικ λιωμένη κουβερτούρα για περισσότερη σοκολατένια απόλαυση.
Δοκιμάστε την παραπάνω συνταγή και σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!