Ένα από τα φαγητά που έχουν την τιμητική τους στην Ελλάδα, είναι τα γεμιστά. Με λίγα παραπάνω υλικά από ότι έχει η παραδοσιακή συνταγή, το γευστικό αποτέλεσμα μπορεί να απογειωθεί.
Γεμιστά:Πανεύκολη συνταγή και για τους αρχάριους
Αυτή η συνταγή, θα σας πάρει μόλις 25 λεπτά για να την προετοιμάσετε και το αποτέλεσμα θα μείνει αξέχαστο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
- 6 ντομάτες
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κίτρινες πιπεριές
- 2 πράσινες πιπεριές
Για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πράσο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 300 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κύβο ζωμό κότας
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 400 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- ⅓ ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι δυόσμο
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. πατάτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 200 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
- φρέσκα μυρωδικά
- δυόσμο
- τυρί φέτα
- ξερή ρίγανη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ψωμί
Εκτέλεση συνταγής για τα ονειρικά γεμιστά στον φούρνο
Για τα γεμιστά
- Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και κόβουμε –από το κάτω μέρος – τα καπάκια.
- Τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι του γλυκού από την ψίχα τους.
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί 36×28 εκ.
- Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και τις λευκές μεμβράνες.
- Κόβουμε λίγο τη βάση ώστε να μπορέσουν να κάτσουν όρθιες στο ταψί, χωρίς να δημιουργήσουμε τρύπα.Τις τοποθετούμε στο ίδιο ταψί.
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
- Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις άκρες από τις πιπεριές. Τα μεταφέρουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρουμε.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε ρύζι γλασέ, τον κύβο κότας, λευκό κρασί και τον μοσχαρίσιο κιμά.
- Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα πιέζοντας για να σπάσουμε τον κιμά.
- Προσθέτουμε νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Πιέζουμε την ψίχα της ντομάτας με τα χέρια μας. Την μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά για να εξατμιστεί η υγρασία.
- Όταν η γέμιση είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο. Κρατάμε λίγα από τα μυρωδικά στην άκρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στη γέμιση.
- Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
- Μέσα στις ντομάτες και τις πιπεριές προσθέτουμε, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίζουμε μέχρι πάνω τις ντομάτες και τις πιπεριές με τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα καπάκια και αφήνουμε τα γεμιστά στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε, ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, βούτυρο και σοτάρουμε για να πάρουν χρώμα. Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε στο ταψί με τα γεμιστά.
- Προσθέτουμε νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε τα γεμιστά για 20- 30 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σερβίρισμα
- Στο πιάτο προσθέτουμε, γεμιστά, πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και δυόσμο.
- Συνοδεύουμε με τυρί φέτα, ξερή ρίγανη, ελαιόλαδο και ψωμί.
Καλή σας απόλαυση!