Ποιος δεν θέλει να καταναλώνει πάντα φρέσκα τρόφιμα; Στην εποχή μας, όμως, με τους ταχύτατους ρυθμούς που ζούμε, δεν είναι πάντα εφικτό να πηγαίνουμε καθημερινά για ψώνια. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό φρέσκα τα τρόφιμα που έχουμε ήδη στο σπίτι μας.
Παρακάτω, μοιραζόμαστε μαζί σας 10 μυστικά για να διατηρούνται τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
#1 Καταψύξτε το γάλα
Αν έχετε αγοράσει αρκετό γάλα, όπως ένα γαλόνι, και μόλις συνειδητοποιήσατε πως θα χρειαστεί να λείψετε για κάποιες μέρες, μην ανησυχείτε, δεν θα το αφήσετε να χαλάσει. Θα το καταψύξετε. Αδειάστε λίγο από το γάλα πρώτα, όμως, γιατί ο όγκος του θα αυξηθεί. Καλύτερο θα ήταν το γάλα να είναι φρέσκο, ώστε να μπορέσετε να το κρατήσετε στην κατάψυξη για 4-6 εβδομάδες, όμως, όχι παραπάνω!
#2 Καταψύξτε τα αυγά σας σε παγοκύστες
Κάποιες φορές δεν προλαβαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αυγά μας όσο είναι φρέσκα ή χρησιμοποιούμε μόνο τα ασπράδια και πετάμε τους κρόκους. Μην ανησυχείτε, μπορούν κι αυτά να μπουν στην κατάψυξη! Απλά σπάστε τα και ρίξτε το περιεχόμενο σε παγοκύστες, προσθέτοντας λίγο αλάτι ή ζάχαρη (για να διατηρηθεί η υφή τους). Μετά απλά χρησιμοποιήστε όσα χρειάζεστε.
#3 Καταψύξτε την αγαπημένη σας σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα σακουλάκι
Η σάλτσα που περισσεύει πάντα, μπορεί να καταψυχθεί κανονικά. Τοποθετήστε την στην κατάψυξη, μέσα σε ένα σακουλάκι και σε μία ώρα θα είναι αρκετά σκληρή για να τη χωρίσετε σε μερίδες. Έτσι δε θα χρειαστεί να λερώσετε και πιάτα!
#4 Τυλίξτε με λίγο χαρτί κουζίνας το μαρούλι σας
Το μαρούλι μπορεί να παραμείνει περισσότερο καιρό φρέσκο, αν το τυλίξετε σε λίγο χαρτί κουζίνας. Το χαρτί θα απορροφήσει την έξτρα υγρασία και το φύλλα δε θα μαραθούν.
#5 Τα μήλα μπορούν να αντέξουν στο ψυγείο για μερικούς μήνες
Τα μήλα συνήθως παραμένουν φρέσκα για περισσότερο καιρό από ό,τι τα υπόλοιπα φρούτα. Ξέρατε όμως ότι η γεύση τους διατηρείται για πολύ καιρό, αν βρίσκονται στο ψυγείο; Πρέπει όμως να προσέχετε να μην ακουμπούν το ένα το άλλο, γιατί η επαφή προκαλεί φθορά. Μπορείτε για παράδειγμα, να τυλίξετε το καθένα σε ένα κομμάτι εφημερίδας.
#6 Τοποθετήστε τα καρότα σε άμμο
Οι γεωπόνοι συστήνουν να αποθηκεύετε τα καρότα σας σε μια ποσότητα άμμου. Αν το σκεφτείτε, δεν είναι παράλογο, αφού η άμμος εμποδίζει την εξάτμιση του νερού και επιβραδύνει τη σήψη.
#7 Τοποθετήστε ανάποδα τις συσκευασίες του τυριού κότατζ και της ξινής κρέμας
Το τυρί κότατζ και η ξινή κρέμα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για διπλάσια περίοδο, αν τοποθετήσετε ανάποδα τις συσκευασίες τους. Έτσι δημιουργείται κενό στο εσωτερικό, που αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.
#8 Τοποθετήστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα ποτήρι νερό
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να παραμείνουν για περισσότερο καιρό φρέσκα, αν τα τοποθετήσετε σε ένα βαζάκι ή ποτήρι γεμάτο νερό. Κόψτε όση ποσότητα χρειάζεστε και αυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
#9 Κλείστε τα φρέσκα πράσινα λαχανικά και μυρωδικά σε βαζάκια
Το καλύτερο δοχείο για την αποθήκευση των πράσινων λαχανικών και των μυρωδικών σας, είναι τα γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, αλλά και ο μαϊντανός σας, θα διατηρήσουν τη γεύση τους για έναν ολόκληρο μήνα. Τα πράσινα λαχανικά σας δε θα χαλάσουν, δε θα μαραθούν, δε θα ξεραθούν, ούτε θα χάσουν το άρωμά τους.
#10 Τοποθετήστε το μέλι σας σε γυάλινα βαζάκια
Το μέλι μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του για χρόνια, όμως πρέπει να το αποθηκεύουμε σωστά. Το καλύτερο είναι να τοποθετηθεί σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο βαζάκι, που κλείνει αεροστεγώς. Τα μεταλλικά δοχεία, το πελεκημένο σμάλτο ή τα βαζάκια με επικάλυψη ψευδαργύρου, δεν είναι κατάλληλα, αφού προκαλούν οξείδωση.