Όσπριο αγαπημένο, ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας, η φάβα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που αγνοούμε
Ιστορικά, η Ελληνική φάβα καλλιεργείται στη Σαντορίνη και σε μερικά άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους και λόγω του ηφαιστειακού εδάφους, παράγεται μια από τις καλύτερες και πιο γευστικές ποικιλίες.
Τι είναι η φάβα;
Η φάβα είναι ένα είδος οσπρίων.
Τα όσπρια είναι λαχανικά που φυτρώνουν μέσα σε λοβούς, αν και δεν τρώμε πάντα τον λοβό. Στα κοινά όσπρια περιλαμβάνονται τα φιστίκια, τα φασόλια, το λαθούρι και οι φακές.
Η φάβα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία και μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα μέρη στον κόσμο. Είναι ένα βασικό συστατικό στην κουζίνα όλων των πολιτισμών, από τα ασιατικά έως τα πιάτα της Νοτίου Αμερικής.
Η παρασκευή της φάβας στην Ελλάδα γίνεται από το όσπριο λαθούρι. Σε άλλες χώρες, η φάβα παρασκευάζεται από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά ή από ποικιλίες του οσπρίου.
Πώς να φάτε φάβα
Μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένες, σκληρές φάβες για να τις βράσετε και να τις φάτε.
Οι έτοιμες προς κατανάλωση φάβες συνήθως διατίθενται σε κονσέρβες ενώ η φρέσκια φάβα βγαίνει στους φυσικούς λοβούς της. Η ψητή φάβα είναι ένα τραγανό σνακ και μπορεί να αρωματιστεί με μπαχαρικά όπως πιπέρι ή σκόρδο.
Η πράσινη και η κίτρινη φάβα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σούπας ή πουτίγκας, φαγητό που καταναλωνόταν συνήθως στην μεσαιωνική Ευρώπη, (στην Ινδία αναφέρεται ως μάταρ κι ντάαλ), που αποτελεί πιο φθηνή παραλλαγή του τσόλε.
Θρεπτική αξία φάβας
Τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία είναι γνωστά.
Η φάβα, όπως και πολλά άλλα όσπρια, είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία σας. Τα θρεπτικά συστατικά της φάβας μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, να προλάβουν ορισμένες ασθένειες και να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη.
Πρωτεΐνη
Η φάβα περιέχει πρωτεΐνη και ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης φάβας σας προσφέρει περίπου το 1/3 της ανάγκης σας σε πρωτεΐνη ανά ημέρα. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά της διατροφής σας. Αν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη συνεισφέρει σημαντικά στην μυική ανάπτυξη και την διατήρηση των μυών.
Όσοι είναι vegan, χορτοφάγοι ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν την δυνατοτητα κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Η προσθήκη φάβας και άλλων φυτικών πηγών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη.
Φυλλικό οξύ
Ένα φλιτζάνι φάβα καλύπτει σχεδόν τις μισές από τις ημερήσιες ανάγκες σας σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης που βοηθά το σώμα σας να δημιουργεί DNA και να δημιουργεί νέα κύτταρα.
Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Η λήψη αρκετού φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.
Μπορείτε να λάβετε φυλλικό οξύ από τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Ο συνδυασμός των συμπληρωμάτων με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, όπως η φάβα, είναι ένας εύκολος τρόπος για να λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ στη διατροφή σας.
Μαγγάνιο
Τα όσπρια από τα οποία παρασκευάζεται η φάβα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο μέταλλο μαγγάνιο.
Το σώμα σας χρησιμοποιεί το μαγγάνιο για να διατηρήσει τη δομή και τη δύναμη των οστών. Η πρόσληψη αρκετού μαγγανίου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων οστικών προβλημάτων. Ένα φλιτζάνι φάβα έχει περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.
Φυτικές ίνες
Η φάβα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην πέψη, στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης.
Σίδηρος
Η φάβα είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να πάρει ενέργεια από το οξυγόνο όταν αναπνέετε.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση της φάβας
Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
Τα όσπρια και τα φασόλια συχνά προκαλούν φούσκωμα και αέρια.
Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο τα χωνεύει το σώμα σας. Για να αποφύγετε το φούσκωμα, προσπαθήστε να εισάγετε τη φάβα στη διατροφή σας σταδιακά αντί να τρώτε πολύ με τη μία. Αυτό μπορεί να μειώσει το πέρασμα αερίων και το φούσκωμα.
Φαβισμός
Η φάβα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άλλα συμπτώματα σε άτομα με τη γενετική διαταραχή G6PD.
Αυτή η αντίδραση ονομάζεται φαβισμός και συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα φαβισμού. Πολλά άτομα με G6PD δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή. Εάν δεν είστε σίγουροι αν θα πάθετε φαβισμό από την κατανάλωση φάβας, μιλήστε με το γιατρό σας.