Με τον Άκη Πετρετζίκη, η μαγειρική γίνεται τέχνη, και κάθε συνταγή μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε γεύσεις και αρώματα που μας ταξιδεύουν. Στο σημερινό ταξίδι, θα ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο της τούρτας σοκολάτας στο air fryer, με την υπογραφή του σεφ. Με απλά υλικά και εύκολα βήματα, αυτή η συνταγή υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία γεύσης για εσάς και την οικογένειά σας.
Ακολούθησε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξεις μια νόστιμη τούρτα σοκολάτας στο air fryer:
Τα υλικά για την τούρτα σοκολάτας:
Για το παντεσπάνι:
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το ταψί
250 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά, μεσαία
120 γρ. γάλα πλήρες
10 γρ. χυμό λεμονιού
270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το ταψί
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
60 γρ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Κόβουμε μια λαδόκολλα σε διάμετρο 20 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. με βούτυρο και στρώνουμε τη λαδόκολλα, ώστε να καλύπτει μόνο τη βάση του.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε για να φύγει το περιττό και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε στο γάλα τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το γάλα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και κάνουμε μερικές τρύπες.
Μεταφέρουμε το ταψί στον κάδο της φριτέζας και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον κάδο και μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 1-2 ώρες.
Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το πάνω μέρος από το παντεσπάνι ώστε να γίνει λεία η επιφάνειά του, το σπάμε σε μικρά κομμάτια , τα βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το παντεσπάνι εγκάρσια στη μέση και αφήνουμε στην άκρη.
Για το frosting σοκολάτας:
Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-1 ½ λεπτό μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά το μείγμα.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια λεία γκανάς και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ την άχνη ζάχαρη και το κακάο, και προσθέτουμε το βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το ⅓ από την γκανάς.
Χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε άλλο ⅓ από την γκανάς και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γκανάς και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κάλα το μείγμα.
Για τη σύνθεση:
Απλώνουμε 3 φύλλα λαδόκολλας σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος δημιουργώντας ένα τρίγωνο στο κέντρο, ώστε να μείνει καθαρή η επιφάνεια κατά τη διάρκεια του στησίματος της τούρτας.
Βάζουμε στο κέντρο της επιφάνειας που έχουμε αφήσει κενή λίγο frosting και μεταφέρουμε πάνω το ένα παντεσπάνι.
Βάζουμε 300 γρ. από το frosting και το απλώνουμε με μια σπάτουλα σε όλο το παντεσπάνι.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνουμε το υπόλοιπο frosting στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας, και το ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα 3 φύλλα λαδόκολλας.
Μεταφέρουμε την τούρτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει και να σφίξει.
Κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κέικ που κρατήσαμε και σερβίρουμε.