Το λαχματζούν είναι ένα αγαπημένο και νόστιμο πιάτο, και η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη είναι πραγματικά εύκολη και γρήγορη. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την παραλλαγή του πικάντικου και ανατολίτικου λαχματζούν και πώς μπορούμε να το σερβίρουμε τυλιγμένο σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και πατάτες.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1/3 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
1/4 κ.γ. μπαχάρι
8 κ.γ. ελαιόλαδο
Για τη σύνθεση
4 πίτες για σουβλάκι
4-8 κ.σ. μαγιονέζα
1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
400 γρ. πατάτες τηγανητές
Μέθοδος εκτέλεσης
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, το σκόρδο και το μπαχάρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα κομμάτια.
Τοποθετούμε τις πίτες στον πάγκο εργασίας, μοιράζουμε από πάνω τον κιμά και τον απλώνουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια της κάθε πίτας δίνοντας έμφαση περιμετρικά.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε μία-μία τις πίτες από την πλευρά του κιμά.
Ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο από την πλευρά της πίτας και ψήνουμε για 3 λεπτά από την πλευρά του κιμά. Ανά διαστήματα πατάμε την πίτα με μια σπάτουλα ώστε να ψηθεί καλά ο κιμάς.
Αναποδογυρίζουμε την πίτα και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Αφαιρούμε την πρώτη πίτα, την αφήνουμε στην άκρη, και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 πίτες.
Για τη σύνθεση
Απλώνουμε τη μαγιονέζα στο κάθε λαχματζούν.
Μοιράζουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις τηγανητές πατάτες.
Τυλίγουμε το κάθε λαχματζούν με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
«Συναγερμός» από Τσατραφύλλια: «Τρία πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός τη νέα εβδομάδα»
Έκτακτο: Φωτιά τώρα στην Κερατέα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση, κοντά σε σπίτια οι φλόγες