Η κατάψυξη δεν είναι «πανάκεια». Ωστόσο ορισμένα φαγητά είναι καλό να αποθηκεύονται στο εσωτερικό της.
Τυχαίνει αρκετές φορές να παραγεμίσουμε τα ντουλάπια μας αλλά και το ψυγείο μας με φρέσκα προϊόντα. Έρχεται όμως η ώρα που αρχίζουν και μουχλιάζουν ή μπαγιατεύουν. Πως μπορούμε να τα προστατέψουμε;
Μα φυσικά καταψύχοντάς τα! Τι μπορούμε όμως να συντηρήσουμε για αρκετό διάστημα στην κατάψυξη, χωρίς να αλλοιωθεί η υφή του; Πάμε να δούμε μερικά από αυτά!
1. Ζύμη
2. Φρούτα
3. Πουρές πατάτας
4. Μαγειρεμένο ρύζι
5. Ημίσκληρο ή σκληρό τυρί
6. Λαχανικά
7. Βρασμένα μακαρόνια
8. Βρασμένο καλαμπόκι
9. Έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά
10. Πίτες
11. Ντομάτες
12. Σάντουιτς
13. Παγάκια από ελαιόλαδο και φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά
14. Σάλτσα πέστο σε μερίδες – παγάκια
15. Χυμός
16. Σούπες
17. Ψωμί του τοστ, αλλά και κανονικό φρέσκο ψωμί
18. Φρέσκο γάλα
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα
Η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων μια στο τόσο δεν θα προκαλέσει σημαντική βλάβη στο σώμα, αλλά σε τακτική βάση είναι επιβλαβής για την υγεία.
Σήμερα τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι διαθέσιμα παντού, σε μια μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει από κατεψυγμένα λαχανικά έως κατεψυγμένο κρέας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε έτοιμα γεύματα που το μόνο που απαιτούν είναι το ζέσταμά τους στον φούρνο μικροκυμάτων.
Για να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα κατεψυγμένα τρόφιμα επί μήνες στην κατάψυξη, αποθηκεύονται και διατηρούνται από τις βιομηχανίες τροφίμων με την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων συντηρητικών που κάνουν κακό στην υγεία.
Οι τρόποι που τα κατεψυγμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία
Μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά λόγω της παρουσίας λιπών και υδατανθράκων. Όπως τα τηγανητά ή τα σνακ, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.
Είναι επιβλαβή για την καρδιά: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν trans λιπαρά, τα οποία μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυξάνουν την αρτηριακή πίεση: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όταν η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει επίσης ζημιά στην καρδιά, τους νεφρούς και σε άλλα ζωτικά όργανα.
Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Τα κατεψυγμένα τρόφιμα περιέχουν άμυλο που συμβάλει στη διατήρηση των τροφίμων. Το άμυλο, αρχικά διασπάται σε ζάχαρη που τελικά οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Λίγοι το γνωρίζουν, είναι θέμα υγείας: Πως πρέπει να πλένετε τα μαξιλάρια σας και κάθε πότε
Ένα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα: Το φρούτο που «δίνει» χρόνια ζωής και «κόβει» κιλά
Δημήτρης Κόκοτας: Στα ύψη η αγωνία, λίγες μέρες έμειναν – «Μέσα στον Σεπτέμβριο περιμένουμε…»