Υπάρχει ένα μικρό μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Προσθέτοντας το στο μείγμα, προκαλούμε ως αποτέλεσμα αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε ποιο είναι; Το ξίδι είναι που κάνει τη διαφορά. Προσθέστε ξίδι στα μπιφτέκια σας και η σύστασή τους θα αλλάξει με τη μία.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Τις ανακατεύουμε πολύ καλά να λαδωθούν παντού.
Τις αδειάζουμε σε ταψί καθώς και όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα σκεπασμένες, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες μέσα στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά.
Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄ αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.
Οι οδηγίες ψησίματος είναι για θερμοκρασία φούρνου στις αντιστάσεις. Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10′-15′.
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 ντομάτες τριμμένες
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες φούρνου
8 πατάτες
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ρίγανη
2 λεμόνια (χυμός)
½ φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι