Άκης Πετρετζίκης: Το μυστικό για τέλεια και τραγανά Πασχαλινά κουλουράκια που θα γίνουν ανάρπαστα

άκης-πετρετζίκης-το-μυστικό-για-τέλει-141128

Το Πάσχα αποτελεί μαζί με τα Χριστούγεννα τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Είναι η ημέρα που μας θυμίζει τη μεγάλη θυσία που έκανε ο Θεάνθρωπος για όλους εμάς τους ανθρώπους. Τον εορτασμό του Πάσχα συνοδεύουν διάφορα έθιμα, μεταξύ των οποίων και το ζύμωμα των περίφημων πασχαλινών κουλουριών.

Το Πάσχα, εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στην Ρωμαιοκαθολική. Εορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού, η οποία πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ. Πώς όμως προέκυψε η ονομασία Πάσχα;

Πασχαλινά κουλουράκια: Ένα γλύκισμα που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας

Για εμάς τους Χριστιανούς η λέξη «Πάσχα» σημαίνει, το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Λέγεται και αλλιώς «Λαμπρή», ονομασία που προήλθε από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας, οι οποίοι ονομάζουν «Λαμπροφόρο» την ημέρα του Πάσχα και συνιστούν στους πιστούς «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί».

Μαζί με τα τσουρέκια μια ακόμη συνταγή παραδοσιακή είναι τα πασχαλινά κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή σαλιγκαριού

Μπορείτε να τα φτιάξετε για κέρασμα αλλά και για να τα προσφέρετε στην νονά ή στις δασκάλες των παιδιών. Δημιουργήστε οικογενειακές αναμνήσεις αφήνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στην παρασκευή τους.

Άκης Πετρετζίκης:  Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

2 γρ. μαστίχα

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

80 γρ. μέλι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

7 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη

320 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

700 γρ. αλεύρι μαλακό

3 αβγά, μέτρια

60 γρ. γάλα

30 γρ. κονιάκ

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Πασχαλινά Κουλουράκια: Εκτέλεση της συνταγής από τον Άκη Πρετρετζίκη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.

Προαιρετικά, χτυπάμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. ζάχαρη με τη μαστίχα για να σπάσει και αφήνουμε στην άκρη.

Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε τον χυμό, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, 3-4 κ.σ. από το αλεύρι και αλάτι. Προαιρετικά προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.

Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα της αρεσκείας μας υπολογίζοντας 30 γρ. ζύμη για το κάθε κουλουράκι.

Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο.

Ψήνουμε το κάθε ταψί ξεχωριστά για 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με όλες τις οδηγίες για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια:

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ