Τα πασχαλινά κουλουράκια του Άκη Πετρετζίκη αποτελούν έναν οδηγό για τη δημιουργία αυθεντικών γεύσεων, σεβόμενοι την παράδοση και τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε συνταγής. Με την υπογραφή του γνωστού σεφ, τα πασχαλινά κουλουράκια αποκτούν μια νέα διάσταση, ενώ παραμένουν πιστά στην αγνή και κλασσική γεύση που αγαπάμε κάθε Πάσχα.
Τα συστατικά για τα πασχαλινά κουλουράκια:
300 γρ. βούτυρο Lurpak
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 γρ. μαστίχα, προαιρετικά
7 γρ. μαχλέπι, προαιρετικά
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κρόκους, από μεσαία αβγά
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
100 γρ. γάλα πλήρες
900 γρ. μαλακό αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Μέθοδος εκτέλεσης:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
Προαιρετικά, χτυπάμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. ζάχαρη με τη μαστίχα για να σπάσει και αφήνουμε στην άκρη.
Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε τον χυμό, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, 3-4 κ.σ.
από το αλεύρι και αλάτι. Προαιρετικά προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα της αρεσκείας μας υπολογίζοντας 30 γρ. ζύμη για το κάθε κουλουράκι.
Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο.