Μια εύκολη συνταγή για καριόκες με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη που γίνονται σε 25 λεπτά και βγάζουν 6-8 μερίδες.
Εύκολη συνταγή για σπιτικές και σοκολατένιες καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε το Πάσχα!
Υλικά για καριόκες με τσουρέκι
- 60 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. τσουρέκι
- 50 γρ. καρύδια
- 120 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 10 γρ. κακάο
- 10 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μέλι
- 180 γρ. κουβερτούρα
Για το σερβίρισμα
sprinkles, πολύχρωμα
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από το τσουρέκι.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη το τσουρέκι και τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
- Αδειάζουμε το μείγμα του πολυκόφτη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε πάνω σε διάφανη μεμβράνη στον πάγκο εργασίας.
- Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας του δίνουμε σχήμα σαλαμιού και το τυλίγουμε στη διάφανη μεμβράνη.
- Τοποθετούμε παράλληλα 2 διάφανες μεμβράνες πάνω στον πάγκο εργασίας ακουμπώντας η μία την άλλη.
- Τοποθετούμε πάνω στις μεμβράνες το τυλιγμένο σαλάμι.
- Τυλίγουμε ξανά το μείγμα πολύ σφιχτά στις μεμβράνες και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
- Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-1 1⁄2 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας.
- Βγάζουμε το σαλάμι από το ψυγείο ή την κατάψυξη, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, και το κόβουμε σε 12 φέτες πάχους 1 εκ.
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μια τσιμπίδα και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
- Αφαιρούμε το κομμάτι από την κουβερτούρα και το ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με πολύχρωμα sprinkles.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
- Αφήνουμε τις καριόκες στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα.
- Σερβίρουμε.