ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Άκης Πετρετζίκης: Φτιάχνει το πιο εύκολο και νόστιμο πεϊνιρλί της παρέας

Αλεξάνδρα Πατακιά
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 4λ. 11δ.

Με αυτή την συνταγή θα δείτε πώς να φτιάξετε τα πιο νόστιμα και αφράτα μίνι πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη και γέμιση με τυρί και ζαμπόν για να μοιραστείτε με την παρέα σας σας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.

Σερβίρετε τα ζεστά και απολαύστε τα με φίλους σας! Είναι το τέλειο finger food για βραδιές με παρέα.

Άκης Πετρετζίκης: Πεϊνιρλί της παρέας

Συστατικά

Για τη ζύμη:
300 γρ. νερό
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
8 γρ. ξηρή μαγιά
500 γρ. σκληρό αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
ελαιόλαδο, για το μπολ και το ταψί
σιμιγδάλι, για τον πάγκο και το ταψί

Για τη σύνθεση:
4 φέτες ζαμπόν
8 κ.γ. κέτσαπ
200 γρ. mix τυριών, τριμμένο
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη:

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Για τη σύνθεση:

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με σιμιγδάλι, μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και πασπαλίζουμε ξανά τον πάγκο με σιμιγδάλι.

Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 13 εκ.

Διπλώνουμε στη μέση ώστε να έχουμε ένα μισοφέγγαρο.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις 2 γωνίες και το ξεδιπλώνουμε ώστε να έχουμε ξανά ένα στρογγυλό σχήμα με 2 εγκοπές δεξιά και αριστερά.

Κόβουμε τις φέτες ζαμπόν σε 4 τετράγωνα κομμάτια την κάθε μια.

Τοποθετούμε στη μέση από κάθε ζυμαράκι 1 κ.γ. κετσαπ και την απλώνουμε στο σημείο μέσα από τις εγκοπές.

Προσθέτουμε 2 κομμάτια ζαμπόν και 25 γρ. από το mix τυριών και αλείφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη περιμετρικά με τον μισό κρόκο.

Διπλώνουμε εναλλάξ προς τα μέσα τις δύο κομμένες πλευρές και πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα τις άκρες να κολλήσουν και να δημιουργήσουμε ένα μίνι πεϊνιρλί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ.

Μεταφέρουμε τα πεϊνιρλί στο ταψί τοποθετώντας τα περιμετρικά σχηματίζοντας ένα στεφάνι αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο.

Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Αλείφουμε με ένα πινέλο τα πεϊνιρλί περιμετρικά με τον υπόλοιπο κρόκο.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στα σχολεία: Πρεμιέρα χωρίς κινητά – Οι νέοι κανόνες του Υπουργείου

Μη πέσετε σε αυτή την παγίδα: 3 ζώδια θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά ως 15 Σεπτεμβρίου

Καιρός: Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια σε λίγη ώρα – «Έρχονται βροχοπεριπέτειες»

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ