«Παντρέψετε» το λατρεμένο σιροπιαστό γλυκό μπακλαβά με το παγωτό, όπως ο Άκης Πετρετζίκης! Δοκιμάστε το πιο ιδιαίτερο σπιτικό παγωτό με φύλλο κρούστας, καρύδια και μπαχαρικά, που συνδυάζει την πλούσια γεύση του παραδοσιακού μπακλαβά με την δροσιά του παγωτού, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας.
Για τον μπακλαβά
3 φύλλα κρούστας για γλυκά
50 γρ. καρύδια
30 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. μέλι
Για τη σύνθεση
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
φύλλα δυόσμου
Για τον μπακλαβά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ταψί φούρνου με χαμηλό γείσο με το βούτυρο και φέρνουμε τη μικρή πλευρά του ταψιού μπροστά μας. (Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε ένα επιπλέον ταψί ίδιων διαστάσεων για τη συνέχεια.)
Τοποθετούμε μέσα στο ταψί το μισό από το πρώτο φύλλο ώστε η μικρή πλευρά του φύλλου να είναι παράλληλη με τη μεγάλη πλευρά του ταψιού, αφήνοντας το άλλο μισό φύλλο έξω από το ταψί.
Αλείφουμε με βούτυρο, ρίχνουμε ⅙ από το μείγμα της γέμισης στη μισή πλευρά που είναι μέσα στο ταψί και διπλώνουμε στη μέση το φύλλο.
Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και ρίχνουμε ακόμα ⅙ από τη γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 φύλλα τοποθετώντας τα πάνω από το πρώτο που φτιάξαμε.
Τοποθετούμε ένα ταψί ίδιων διαστάσεων από πάνω με την εσωτερική πλευρά να είναι προς τα πάνω ώστε να πιέζονται τα φύλλα. (Μπορούμε να παραλείψουμε το επιπλέον ταψί αλλά θα χρειαστούμε διαφορετικό χρόνο ψησίματος και ίσως χρειαστεί να γυρίσουμε από την ανάποδη πλευρά στα μισά του χρόνου.)
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Σπάμε τον μπακλαβά με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια και τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για να σπάσει ο μπακλαβάς σε μικρότερα κομμάτια.
Για τη σύνθεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τον σπασμένο μπακλαβά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×35 εκ. αφήνοντας αρκετή να εξέχει από τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, καλύπτουμε με τη μεμβράνη που εξέχει και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.
Βγάζουμε από την κατάψυξη, μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ντροπή και ξεφτίλα: Ο Λ.Αυγενάκης χειροδικεί σε υπάλληλο του Ελ.Βενιζέλος
Χωρίς ίχνος μακιγιάζ και φίλτρα: Έτσι είναι στην πραγματικότητα η πρώην Πατούλη, Μαρίνα Σταυράκη