Συνήθως όταν κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι ένα από τα σημεία που θα ξεχάσουμε να καθαρίσουμε είναι οι πρίζες και οι διακόπτες γενικότερα.
Στα περισσότερα σπίτια οι πρίζες και οι διακόπτες είναι λευκά και συνήθως πρέπει να γίνουν πολύ βρώμικα για να παρατηρήσουμε ότι θέλουν καθάρισμα. Εκτός όμως από τις βρωμιές που μαζεύουν, ειδικά στην κουζίνα, μπορεί να κιτρινίσουν.
Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι που κιτρινίζουν οι πρίζες και οι διακόπτες:
#1 – Συχνή χρήση
Έχει παρατηρηθεί ότι διακόπτες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά όπως του μπάνιου ή της κουζίνας κιτρινίζουν πιο γρήγορα. Πολύ λογικό αν της πιάνουν συνέχεια και πολλά χέρια.
#2 Το κάπνισμα και η νικοτίνη
Σε εσωτερικούς χώρους αν καπνίζετε τότα ανάμεσα σε άλλα κιτρινίζουν και οι διακόπτες.
#3 Ο Ήλιος
Πρίζες και διακόπτες που εκτίθονται συνέχεια στον ήλιο τείνουν να κιτρινίζουν πολύ πιο γρήγορα. Γενικά ο ήλιος επηρεάζει τα πλαστικά και είτε τα ξεθωριάζει αν είναι χρωματιστά είτε τα κιτρινίζει αν είναι λευκά.
Οι πρίζες και οι διακόπτες ευτυχώς δεν χρειάζονται πολύ συχνό καθάρισμα. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί αφού έχετε να κάνετε με ρεύμα και αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας τότε μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από ηλεκτρολόγο
Αρχικά από εργαλεία θα χρειαστούμε μόνο ένα μικρό, ίσιο κατσαβίδι για την αφαίρεση, και για το καθάρισμα, μία λεκάνη, υγρό πιάτων, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή πινέλο και ζεστό νερό.
Αφαίρεση
Κατεβάζουμε ΠΑΝΤΑ τον γενικό διακόπτη προτού ασχοληθούμε με κάτι που σχετίζεται ή βρίσκεται κοντά σε παροχή ρεύματος, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πρίζες και διακόπτες.
Εάν πρόκειται για διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι στο κενό σημείο μεταξύ διακόπτη και πλαισίου, και στη συνέχεια τραβάμε τον διακόπτη προς τα έξω μέχρι να βγει. Έπειτα εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία κουμπώνει το πλαίσιο του διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι σε ένα από αυτά και τραβάμε προς τα έξω έως ότου βγει και αυτό.
Εάν πρόκειται για διπλό διακόπτη, εκτελούμε την ίδια διαδικασία, με την μόνη διαφορά ότι αφαιρούμε έναν-έναν τους διακόπτες
Για την αφαίρεση της πρίζας, εντοπίζουμε την κεντρική βίδα που είναι εμφανής στο κέντρο της, ξεβιδώνουμε, αφαιρούμε το πλαίσιο, και στη συνέχεια την πρίζα.
Καθαρισμός
Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια που αφαιρέσαμε, σε μία λεκάνη
Ρίχνουμε λίγο υγρό πιάτων
Ρίχνουμε ζεστό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά
Με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο, τρίβουμε καλά τους διακόπτες, τις πρίζες και τα πλαίσιά τους μέχρι να δούμε ότι καθαρίζουν.
Ξεπλένουμε
Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε επιμελώς μέχρι να μην υπάρχει ίχνος νερού ή υγρασίας
Έτοιμοι!
Σχετικά με την επανατοποθέτηση, για τις πρίζες, κουμπώνουμε πρώτα την πρίζα σύμφωνα με το anastasiadi , στη συνέχεια το πλαίσιο, και τέλος βιδώνουμε την κεντρική βίδα.
Για τους διακόπτες κάνουμε το αντίθετο. Δηλαδή κουμπώνουμε πρώτα το πλαίσιο, και στη συνέχεια τον διακόπτη.
Εάν το κιτρίνισμα δεν υποχωρήσει μετά και το καθάρισμα , τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά καινούργιων διακοπτών και πριζών, που συν τοις άλλοις θα δώσουν νέα εμφάνιση στο χώρο σας!
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ντάνιελ Νούρκα: Το ατύχημα στις διακοπές του – «6 μήνες Survivor, νοσοκομείο δεν πήγα ποτέ»
Άννα Πρέλεβιτς – Νικήτας Νομικός: Ερωτευμένοι για διακοπές στα Κουφονήσια – Το τατουάζ που της έκανε