Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 49χρονου συντηρητή, Πέτρου Χαλόφτη, από τα Μέγαρα, που αναδεικνύει με μεστά λόγια τη βαθύτατη εμπειρία του στα Ιεροσόλυμα. Πρώτος στη σύγχρονη ιστορία που ερεύνησε τα μονοπάτια του Τάφου του Ιησού Χριστού, ανοίγει την καρδιά του αποκλειστικά στο περιοδικό «Freddo», εξιστορώντας τις μοναδικές στιγμές που ζήσει στα Ιεροσόλυμα κατά το άνοιγμα του Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως. Στο μεταξύ, η ανακάλυψη πιθανολογείται για τον τάφο της Κλεοπάτρας.
Πέτρος Χαλόφτης: Τα λόγια του
Οι λέξεις πραγματικά βγαίνουν με δυσκολία από τα χείλη του.
«Δεν μπορεί να τα χωρέσει ανθρώπινος νους όσα συναισθήματα βιώνω εδώ» λέει αρχικά.
«Ο Τάφος κανονικά δεν ήταν να ανοίξει. Τον άνοιξαν μόνο και μόνο γιατί θα γίνονταν ενεματώσεις στην τοιχοποιία και φοβόντουσαν μήπως και τρέξουν ενέματα μέσα και καταστραφεί κάτι που πιθανώς θα υπήρχε» λέει ξεκινώντας την πολύωρη εξιστόρησή του.
Εμφανίζεται προσεκτικός στις λέξεις του, επιδιώκοντας να διατηρήσει την απλότητα και την ταπεινότητα στον λόγο του.
Παρότι προσπαθεί να είναι συγκρατημένος, τα συναισθήματα του εκδηλώνονται συνεχώς.
«Ναι, εγώ ήμουν αυτός που μπήκε πρώτος μέσα μετά τη μετατόπιση της πάνω πλάκας. Ο Τάφος είχε να ανοίξει από το 1810, που φτιάχτηκε το ιερό κουβούκλιο. Έκτοτε δεν ξανάνοιξε» λέει.
Το 2016 έγινε το απίστευτο! Ανέβλυζε μύρο
Το 2016, μια είδηση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο χώρο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του Τάφου, μια ανεπανάληπτη μυρωδιά μύρου αναδύθηκε. Μάλιστα, λέγεται πως δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά αντίστοιχο φαινόμενο στην περιοχή.
«Μύρο μυρίζει, έτσι και αλλιώς, από αυτά που βάζουν οι μοναχοί σε όλο τον Ναό της Αναστάσεως. Ωστόσο, η μυρωδιά αυτή ήταν κάτι άλλο. Κάτι μοναδικό, που δεν έχω ξαναμυρίσει. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη λεπτομέρεια που, ίσως, σας φανεί περίεργη, ωστόσο, οφείλω να την παραθέσω: πριν από καιρό, στο σημείο του Τάφου, στην τοιχοποιία από πίσω, μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα, περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα, είχε μια παρά πολύ ωραία μυρωδιά και μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως, ευωδίαζε» λέει συγκλονισμένος ακόμα και τώρα που έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση του Τάφου.
Έργα αποκατάστασης και συντήρησης του Παναγίου Τάφου
Με ιδιαίτερη προσοχή και δέος τα ειδικά συνεργεία, ανάμεσά τους και ο Πέτρος Χαλόφτης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον χώρο, έχει ξεκινήσει το έργο για την συντήρηση και την αποκατάσταση μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.
Για το σύνθετο αυτό έργο εκπονήθηκαν μελέτες από το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), όπου προσυπολογίζονται, τόσο η διαχρονική σημασία του χώρου ως σημείο αναφοράς για τον Χριστιανισμό, όσο και οι κτιριακές συνθήκες, αλλά και η αδιάλειπτη επισκεψιμότητα.
«Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε μέσα στον Πανάγιο Τάφο»
Συγκινημένος περιγράφει την εμπειρία του στον Πανάγιο Τάφο, ο συντηρητής Πέτρος Χαλόφτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον χώρο. Ο 49χρονος άνδρας μιλά για την εικόνα που αντίκρισε αλλά και για την μυρωδιά που ανέβλυζε από το σημείο.
«Ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε μέσα στον τάφο του Χριστού. Ναι, μύριζε μύρο παντού. Έτσι ένιωσα εξωπραγματικά. Έκλαψα όταν κατάλαβα ότι ήρθα εδώ γιατί το ήθελε ο Κύριος. Και δεν ήμουν και πολύ πιστός», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Freddo.
Όπως εξηγεί ο τάφος δεν ήταν κανονικά να ανοίξει. Ο λόγος που άνοιξε ήταν για να γίνουν κάποιες εργασίες. Όπως αναφέρει μέσα σε αυτόν βρέθηκαν νομίσματα της οθωμανικής περιόδου, δύο σταυροί κρεμαστοί και δύο μενταγιόν.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση περιγράφει την στιγμή που άνοιξε ο τάφος και ο χώρος κατακλύστηκε από μια μοναδική μυρωδιά.
«Η μυρωδιά αυτή ήταν το κάτι άλλο ( στον Τάφο). Κάτι μοναδικό που ίσως σας φανεί περίεργο ωστόσο οφείλω να την παραθέσω. Πριν από καιρό στο σημείο του Τάφου στην τοιχοποιία από πίσω μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα είχε μια πάρα πολύ ωραία μυρωδιά, μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα περίπου 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως ευωδίαζε».
Ο Πέτρος Χαλόφτης αναφέρεται και σε ένα περίεργο περιστατικό με μια τοπογράφο.
«Δεν θα έλεγα ότι υπήρχαν περίεργα φαινόμενα. Εκτός από την περίπτωση μιας κοπέλας τοπογράφου που σκανάριζε τον τάφο. Όταν ακουμπούσε το λαπ το στην πλάκα το μηχάνημα κόλλαγε, ενώ όταν το έπαιρνε τα χέρια της το μηχάνημα λειτουργούσε κανονικά. Αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση».