Το πρωί της Κυριακής, 30 Απριλίου, στον αέρα της εκπομπής του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» προβλήθηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια σχετικά με την υπόθεση της Πάτρας και τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Αναφερόμενος, ωστόσο, στην 9χρονη κόρη της κατηγορούμενης, ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε σε ένα σχόλιο, το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις γενικότερα. Έκανε, όμως, και τον Νίκο Συρίγο να ξεσπάσει στο πλατό, ειδικότερα, «καταδικάζοντας» τον ποινικολόγο για τον τρόπο που εκφράστηκε.
«Τι να το κάνεις ένα παιδί, το οποίο είναι τετραπληγικά. Δεν έχει χεράκια και πόδια να ζήσει. Σε όλη του τη ζωή θα χρειάζεται κάποιον» ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του Αλέξη Κούγια.
Αμέσως μετά την προβολή του βίντεο, ο δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και όσα είπε βρήκαν σύμφωνη την παρουσιάστρια.
Αυτή η δήλωση είναι, το λιγότερο, άστοχη. Θα έλεγα ότι είναι ντροπιαστική, γιατί υπάρχουν γονείς, εκεί έξω, που έχουν τετραπληγικά παιδιά, που δεν έχουν χέρια, που δεν έχουν πόδια, και παλεύουν καθημερινά να τα μεγαλώσουν. Είναι ντροπή αυτό που έχει ειπωθεί.
Και αν δεν ανακαλέσει από μόνος του ο Αλέξης Κούγιας, πρέπει να κάνουν κάτι οι ίδιοι οι γονείς, για να του δώσουν να καταλάβει ότι τα παιδιά και χωρίς πόδια και χωρίς χέρια τα αγαπάμε, είμαστε δίπλα τους. Είναι ντροπή αυτό που έχει ειπωθεί. Τι να το κάνεις ένα παιδί όταν είναι τετραπληγικά; Να το αγαπάς και να παλεύεις για να ζήσει.
Η Αλεξία Μωυσίδου είναι μητέρα ενός κοριτσιού 10 χρόνων, της Αλεξάνδρας. Το δεκάχρονο παιδί γεννήθηκε υγιέστατο, στα τρία του χρόνια έπαθε μία ίωση και στην συνέχεια διαγνώστηκε με ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο τις έκαψε κάποια ζωτικά όργανα.
Κατά συνέπεια η Αλεξάνδρα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ο εντατικολόγος κ. Ηλιάδης με την ομάδα του έδωσαν μεγάλη μάχη για να καταφέρουν να την κρατήσουν στην ζωή.
Στην διάρκεια της νοσηλείας του 10χρονου κοριτσιού υπέστη 3 φορές ανακοπή καρδιάς και οι γιατροί το επανέφεραν στην ζωή.
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» σχολίασε τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια η μητέρα της Αλεξάνδρας κι αγανακτισμένη λέει χαρακτηριστικά ότι ένα χαμόγελο του παιδιού της είναι αρκετό για να της δίνει ζωή.
Θέλω να ρωτήσω. Τι μας προτείνει ο κύριος να κάνουμε δηλαδή; Θα μας πει τώρα και τι θα κάνουμε στα παιδιά μας; Που ένα παιδί λέει, που δεν περπατάει και δεν μιλάει, γιατί να υπάρχει; Σήμερα το παιδί μου είναι 10 χρόνων. Και ήταν ένα παιδάκι 3,5 χρόνων που περπατούσε και μιλούσε κι έπαθε μία ίωση και από την ίωση έχουμε δώσει μεγάλη μάχη που αν δεν ήταν ο κ. Ηλιάδης, ειδικά ένα μεσημέρι να της κάνει κρικοθυρεοειδοτομή, το παιδί δεν ζούσε. Και τώρα με αυτά που βγαίνει και λέει ο άλλος, τι να πω, είμαι φοβερά εκνευρισμένη μαζί του, φοβερά εκνευρισμένη μαζί του.
Ναι, υπέστη καρδιακή ανακοπή, γιατί έπαθε Steven Johnson, κάτι πάρα πολύ σοβαρό, δηλαδή από μία ίωση έπαθε έγκαυμα σε όλο της το κορμί, έπαθε έγκαυμα, την έβαλε σε απομόνωση ο κ. Ηλιάδης, που αυτά τα περιστατικά δεν ζουν. Κάνανε πολύ ώρα ΚΑΡΠΑ στο παιδί και μετά ξαναέκανε κι άλλη το απόγευμα ανακοπή. Αυτά τα περιστατικά γενικώς, δεν ζουν. Αλλά χάρη στον κ. Ηλιάδη που ήταν εκεί με την ομάδα του, πάνω κατά πάνω, έτσι έζησε η Αλεξάνδρα».
Η Αλεξάνδρα είναι ένα παιδί που μου έλεγαν όλοι μόλις βγήκε ότι δεν περπατάει και δεν μιλάει, ότι δεν θα φάει, το παλέψαμε πάρα πολύ και τρώει σιγά σιγά, πατημένα τα τρώει κι όταν το άκουσαν στο Παίδων αυτό, μου λένε, ανατριχιάζουμε και που το ακούμε. Δηλαδή, δίνουμε μάχες καθημερινές με αυτό το παιδί και κερδίζουμε πράγματα. Δύσκολα αλλά κερδίσουμε. Αλλά δεν παύει να υπάρχει το παιδί στην ζωή. Ένας γιατρός αιματολόγος όταν βγήκε έξω ο γιατρός έλεγε ” θρίαμβος, θρίαμβος” που βγήκε.