Ο Αύγουστος Κορτώ είναι Έλληνας συγγραφέας αγαπημένος του κοινού και ειδικότερα της νεολαίας καθώς είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που δεν διστάζει να τοποθετηθεί ανοιχτά για σοβαρά κοινωνικά θέματα. Ενώ και ο ίδιος έχει επιλέξει να μιλάει ανοιχτά για θέματα ταμπού της χώρας μας όπως είναι αυτό της ψυχικής υγείας. Έτσι με μια ανάρτηση του θέλησε να μοιραστεί μαζί μας το γεγονός πως περνάει κατάθλιψη για πέμπτη φορά
Με την ανάρτησή του και μιλώντας ανοιχτά για την κατάθλιψη θέλει να κινητοποιήσει και να υποστηρίξει και όσους ανθρώπους που βιώνουν παρόμοια κατάσταση.
«Πάρτε τηλέφωνο, ή κάντε μια αγκαλιά, ή πιείτε έναν καφέ με κάποιον που ταλαιπωριέται σαν εμένα, ή που πιστεύει πως δεν του αξίζει η αγάπη κι η παρέα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Πριν λίγο, ενώ διάβαζα ένα ντεμέκ θρίλερ, άρχισα να γελάω – όχι με το βιβλίο (κι ας ήταν για γέλια), αλλά με το πείσμα της ζωής, που πασχίζει χρόνια τώρα να μου αποδείξει ότι η φυσική μου θέση είναι τα πατώματα.
Γιατί ο φρέσκος μήνας με βρίσκει με φρέσκια κατάθλιψη (πέμπτη κατά σειρά, πάμε για ρεκόρ – πρέπει κάποια στιγμή να πάρω ένα βραβείο, μια πλακέτα, εκπτωτικά κουπόνια, κάτι).
Αυτή τη φορά, για ποικιλία, κατάθλιψη οργανικής αιτιολογίας: υπερκόπωση. (Ναι, μπορεί να συμβεί και σε συγγραφείς/μεταφραστές). Δείχνει μια ιδέα πιο φιλεύσπλαχνη απ’ τις προηγούμενες (κομμάτια αντί για κομματάκια), αλλά φυσικά έχει βγάλει το μπουρί και προσπαθεί να ρουφήξει κάθε ίχνος χαράς απ’ τις μέρες μου (κι είναι και μεγάλες, Ιούνιο μήνα!)
Βέβαια, σαν γενναίος ιππότης (ή κατσαρίδα) πάλι θα επιβιώσω. Απλά, μες στη μαυρίλα, μου φάνηκε αστεία η επιμονή της αρρώστιας, λες και μ’ έχει γκόμενο: πάλι εδώ, πανάθεμά τη φύτρα σου;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη στοργή και τις ευχές σας, αν κι αντί για μηνύματα, πάρτε τηλέφωνο,
Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στην ζωή ενός ανθρώπου.
Σε κάποια άτομα εμφανίζεται μονό ένα επεισόδιο διαταραχής, που διαρκεί από κάποιες εβδομάδες μέχρι μήνες, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνια, επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια.
Το καταθλιπτικό άτομο είναι απασχολημένο με τον εαυτό του και την κακή του κατάσταση, ανησυχώντας για τις κακοτυχίες του και τις επιπτώσεις που είχαν αυτές στην ζωή του. Σκέφτεται και ξανασκέφτεται διαρκώς το παρελθόν του και αισθάνεται μετάνοια (remorse) καθώς φαντάζεται μαγικές λύσεις στα τωρινά του προβλήματα. Αυτό γίνεται πάντα με την βοήθεια κάποιας ανώτερης δύναμης, αν και νιώθει ότι έχει λιγοστές ελπίδες. Οι επαλειμμένες και μηρυκαστικές σκέψεις του γίνονται μονότονη χροιά των συζητήσεων του.