Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το θέατρο Σημείο έχουν να μας συστήσουν μια ιδιαιτέρως πρωτοπόρα ιδέα. Θέατρο μέσα στο μουσείο. Και μάλιστα, με σκηνικό τη βιβλιοθήκη και τα αντικείμενα των συλλογών.
Η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στον χώρο του μουσείου Μπενάκη, που φέτος παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και επιθυμεί να εισηγηθεί μια εντελώς νέα σχέση ανάμεσα στην ιστορική έρευνα και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Η παράσταση στο μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάζεται Σάββατα και πραγματοποιείται παράλληλα με την έκθεση για τη Μικρασιατική καταστροφή που μόλις ξεκίνησε. Δεν εντάσσεται στα είδη του μουσειακού θεάτρου ή του θεατρικού ντοκιμαντέρ. Επιδιώκει αντίθετα να εστιάσει στο συναίσθημα εκείνο που συχνά νιώθει κανείς μελετώντας την ονειροπόληση, θέτοντας ως κεντρικά ερωτήματα τα εξής: Πού συναντιούνται ο επιστημονικός λόγος και η ποίηση; Πώς σχετίζεται η σπειρωτή εξέλιξη της Ιστορίας με τη μοναδική στιγμή της δημιουργίας; Μπορεί η επιστήμη να κάνει τον άνθρωπο να ονειρεύεται;
Αφορμή για την παράσταση αποτέλεσε η έρευνα της Πανωραίας Μπενάτου, υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη, σχετικά με τη διοργάνωση της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του Μπάιρον το 1924 στην Ελλάδα στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η παράσταση κινούμενη ανάμεσα σε σημαντικές επετείους, όπως τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση και τα εκατό από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν επιθυμεί να σταθεί στην ιστορική ερμηνεία των γεγονότων, αλλά να εστιάσει στη σχέση που έχουν αυτά με την ποίηση και την καλλιτεχνική δημιουργία όπως: οι στίχοι του Μπάιρον στο τελευταίο ποίημα που έγραψε για τα τριακοστά έκτα του γενέθλια στο Μεσολόγγι, λίγο καιρό πριν πεθάνει.
Οι λέξεις του Σπυρίδωνα Τρικούπη στον επικήδειό του για τον Μπάιρον, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Χρονικά· οι αναφορές του Κωστή Παλαμά σε άλλους ποιητές στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο για την Εκατονταετηρίδα· οι αναζητήσεις του Αντώνη Μπενάκη για τη συγκρότηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης του Μουσείου την εποχή της ίδρυσής του· όλες αυτές οι ματιές είναι βέβαια ιστορικές, αλλά ταυτόχρονα και προσωπικά βλέμματα από το παρελθόν προς το μέλλον.
Στην παράσταση στο μουσείο Μπενάκη παίζουν, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης και σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Διαμαντής.Η παράσταση θα παρουσιάζεται τα Σάββατα, 15, 22 Οκτωβρίου, 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου, 3, 10, 17, 24 Δεκεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα), στις 12:00 το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια αρκετά καινοτόμα ιδέα για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η ιστορική έρευνα και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.