Οι οδηγοί που αδιαφορούν για τον νόμο και ανάβουν τσιγάρο κατά την οδήγηση ρισκάρουν να βαρύνουν βαθιά την τσέπη τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το κάπνισμα εντός του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση επιτρέπεται, εκτός αν υπάρχει παιδί κάτω των 12 ετών στο όχημα.
Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόστιμο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, και δεν επηρεάζει μόνο τον οδηγό, αλλά και οποιονδήποτε άλλο επιβάτη καπνίζει, ενώ παρόν είναι ένα παιδί κάτω των 12 ετών.
Στην περίπτωση δημόσιων οχημάτων, το πρόστιμο διπλασιάζεται, φθάνοντας τα 3.000 ευρώ. Επιπλέον, οι οδηγοί των αυτοκινήτων αυτών κινδυνεύουν με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα για κάθε παράβαση, ακόμα και αν δεν είναι αυτοί οι ίδιοι οι καπνιστές, αλλά κάποιος άλλος ενήλικος επιβάτης στο όχημα. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να συμμορφώνονται οι οδηγοί με τον νόμο, αφήνοντας το τσιγάρο έξω από το αυτοκίνητο, προστατεύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη δική τους υγεία και των επιβατών.
Παράλληλα, σε περίπτωση που η Τροχαία «πιάσει» έναν οδηγό να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο, τότε μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.
Πρόστιμο, μάλιστα, μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
Το ελάχιστο επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ, το οποίο, ωστόσο, κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.