Μια καλοκαιρινή συνήθεια που έχει υιοθετήσει η συντριπτική πλειοψηφία οδηγών και επιβατών φεύγοντας από την παραλία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.
Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει και δεκάδες χιλιάδες είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται κοντινές ή και μακρινές παραλίες για μια δροσιστική βουτιά, ακόμη και τις καθημερινές.
Η βουτιά στη θάλασσα είναι δίχως αμφιβολία το highlight μιας καλοκαιρινής ημέρας στην ελληνική επικράτεια αλλά όχι και η μοναδική συνήθεια εκείνων που επισκέπτονται μια παραλία με το αυτοκίνητό τους.
Ο λόγος για τη συνήθεια του να καλύπτουμε το κάθισμα του αυτοκινήτου με μια πετσέτα θαλάσσης, κάτι που γίνεται κυρίως όταν φεύγουμε από την παραλία ώστε να μην μεταφέρουμε στις επενδύσεις των καθισμάτων αλάτι ή να μην τα βρέξουμε, αν δεν έχουμε αλλάξει μαγιό.
Πετσέτα μπάνιου στο αυτοκίνητο: Πως μπορεί να αποβεί μοιραία
Ωστόσο αυτή η αθώα φαινομενικά συνήθεια που γίνεται για καλό μπορεί να εντείνει ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται «φαινόμενο του υποβρυχίου ή βύθισης» (submarining το αποκαλούν στα αγγλικά) και εκδηλώνεται σε περίπτωση μετωπικής ή πλαγιομετωπικής πρόσκρουσης. Το φαινόμενο ονομάζεται έτσι γιατί η κίνηση του σώματος κατά την εκδήλωση του μοιάζει με εκείνη ενός υποβρυχίου που καταδύεται.
Πρόκειται για το γλίστρημα του σώματος κάτω από τη ζώνη ασφαλείας, το οποίο μπορεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο αν το πάνω μέρος της ζώνης τριών σημείων δεν έχει εφαρμοστεί όπως προβλέπεται ή η ζώνη δεν έχει ρυθμιστεί σωστά και ανάλογα με το ύψος του ατόμου που συγκρατεί.
Η πετσέτα θαλάσσης μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο «υποβοηθώντας» το σώμα να γλιστρήσει πιο εύκολα κάτω από τη ζώνη, ακόμη περισσότερο αν το κάθισμα του αυτοκινήτου φέρει δερμάτινη επένδυση και δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το submarining -ισχύει κυρίως για τα παλιότερα αυτοκίνητα άνω των 15-20 ετών.
Το submarining μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς τραυματισμούς στο κάτω μέρος του σώματος και έως την περιοχή της κοιλιάς ακόμη και σε μέτριας έντασης πρόσκρουση καθώς η ζώνη δεν μπορεί να συγκρατήσει σωστά το σώμα και το αφήνει να γλιστρήσει κάτω από αυτή συμπιέζοντας έτσι με μεγάλη δύναμη ζωτικά όργανα.
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε να τοποθετείτε πετσέτα θαλάσσης στο κάθισμά σας και να φροντίσετε να ρυθμίσετε σωστά τα εμπρός καθίσματα αλλά και τη ζώνη ασφαλείας (σε ύψος) για εσάς αλλά και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Είναι δοκιμασμένοι: 3 φυσικοί τρόποι για να απολυμάνετε το στρώμα σας αποτελεσματικά
Κούκλα, μοιάζουν πολύ: Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου πάντρεψε την αδερφή του και συγκινεί
Ίδια μάτια, καρμπόν η μαμά της: Η Ελεονώρα Μελέτη μας δείχνει για 1η φορά την κόρη της