PLUS ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Αρμπαρόριζα ή λουκουμόχορτο: Οι ευεργετικές της ιδιότητες, τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές

Μαύρα Σαραντοπούλου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 2λ. 35δ.

Ένα βότανο με χίλιες ιδιότητες, η αρμπαρόριζα είναι ιδιαίτερα αγαπητή και γνωστή, αφού βοηθά σε πολλές παθήσεις

Η αρμπαρόριζα είναι ένα φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών. Μάλιστα, το προαναφερθέν φυτό πιάνει πολύ εύκολα. Τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερένταση, πέτρα των νεφρών και διαβήτη. Επίσης, μειώνει τη χοληστερίνη.

Φαρμακευτική χρήση για την αρμπαρόριζα

Θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως βότανο. Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία και μειώνει τη χοληστερόλη.


Επίσης, λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.

Ο τρόπος για να φτιάξουμε αφέψημα

Μπορούμε να φτιάξουμε το αφέψημα με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, όπως φτιάχνουμε όλα τα αφεψήματα. Θα βάλουμε τα φύλλα σε καυτό νερό και θα το αφήσουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά όπως κανέλα, γαρίφαλα κλπ.

Ποια είναι τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής για τσάι με αρμπαρόριζα

Υλικά για 4 φλυτζάνια:
– 1 λίτρο νερό
– 4 φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας
– 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
– 2 γαρίφαλα
– 1 σακουλάκι πράσινο τσάι ή άλλο τσάι

Εκτέλεση:

– Βάζουμε όλα τα υλικά σε τσαγιερό ή γυάλινη κανάτα τσαγιού και ρίχνουμε το καυτό νερό.
– Το αφήνουμε για πέντε ή περισσότερα λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.
– Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
– Αφού το σουρώσουμε το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.

 

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ