Βασίλης Ρίσβας: Η αγάπη για το σενάριο, οι αγαπημένοι ρόλοι και η συνεργασία με τη σύζυγό του

βασίλης-ρίσβας-η-αγάπη-για-το-σενάριο-63343

Ο Βασίλης Ρίσβας γεννήθηκε το 1963 στην Νίκαια του Πειραιά. Είναι Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και στη σχολή Γραφικών Τεχνών ΑΚΤΟ. Επιπλέον, σπούδασε τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια Κίνησης και Αρχαίου Δράματος. Από το 1992 μέχρι σήμερα συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετάσχει σε παραστάσεις του Εθνικού και του ελεύθερου θεάτρου ενώ από το 1996 γράφει σενάρια για τηλεοπτικές παραγωγές. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις, «Η τρελή του Σαγιό» (2014), «Δείπνο ηλιθίων» (2020), «Άστρα να πάνε» (2018), «Το έγκλημα και η τιμωρία» (2015).

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία «Έτερος Εγώ» (2016). Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη» (2002), «Η τράπεζα» (2002), «Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές» (2019), «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» (2020), «Πενήντα Πενήντα» (2005), «Ου φονεύσεις» (2018).

Βασίλης Ρίσβας: «Ο μέσος όρος ξεκούρασης την ημέρα είναι ένα τρίωρο»

Ο ίδιος έχει πει σχετικά με την ηθοποιία και τη συγγραφή σεναρίων: «Απολαμβάνω εξίσου και τις δύο ιδιότητες. Είναι βέβαια βασανιστικό και επίπονο όταν συμπίπτουν. Ενίοτε συμβαίνει και το αντιμετωπίζω όσο καλύτερα γίνεται με έκπτωση φυσικά στις ώρες ύπνου και χαλάρωσης. Υπάρχουν και διαστήματα (δυστυχώς μεγάλα) που ο μέσος όρος ξεκούρασης την ημέρα είναι ένα τρίωρο».

Βασίλης Ρίσβας- Δήμητρα Σακαλή: Μαζί και στη ζωή και στη δουλειά

«Η αρμονική συνεργασία στο γράψιμο των σεναρίων είναι το σημαντικότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απουσιάζουν οι εντάσεις και οι κόντρες. Αλίμονο. Το γράψιμο χωρίς συγκρούσεις θα ήταν πολύ πληκτική υπόθεση. Με τη Δήμητρα έχουμε (ευτυχώς) πετύχει τις σωστές δόσεις σε όλα», έχει δηλώσει ο ηθοποιός και σεναριογράφος.

Βασίλης Ρίσβας για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και το Κίνημα Me Too

Ο Βασίλης Ρίσβας, σεναριογράφος του «50-50» στο οποίο έχουν πρωταγωνιστήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Παύλος Χαϊκάλης, μίλησε για το ντόμινο αποκαλύψεων στον χώρο του θεάματος:

«Όταν άρχισαν να σκάνε τα ονόματα, έπαθα μια παγωμάρα. Είναι δύσκολο να σταθείς απέναντι από αυτά που συμβαίνουν και να είσαι αντικειμενικός, γιατί πάντα παίζει κάτι λάθος, να σφάλω σε εκτίμηση. Εμείς συνεργαστήκαμε με αυτούς τους ανθρώπους πάρα πολύ καλά, δούλεψα μαζί τους και στο θέατρο, πέρα από εντάσεις μέσα στη δουλειά, εκρήξεις θυμού και τσακωμών, για το καλό της δουλειάς, δεν έχω υποστεί ούτε ψυχολογικό πρεσάρισμα, ούτε παρενοχλήθηκα σεξουαλικά.

Κρατάω τη γνώμη που είχα για τους ανθρώπους αυτούς, δεν έχει αλλάξει, φυσικά είμαι σοκαρισμένος με όλες αυτές τις καταγγελίες, πέσαμε από τα σύννεφα, με την έννοια ότι εμείς δουλεύοντας με τους ανθρώπους αυτούς, δεν είχαμε διακρίνει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση για το αν είχε αντιληφθεί κάτι πριν ξεκινήσουν οι καταγγελίες είπε:

«Ως ψιθύρους ναι, αλλά όχι για συγκεκριμένα άτομα. Αυτά συνέβαιναν και φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να συμβαίνουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους».

Βασίλης Ρίσβας: «Ένιωσα να διαλύομαι»

«Όλοι αισθανόμαστε προδομένοι και μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε: «Ήμουν εκεί, πώς δεν το κατάλαβα;». Έχοντας ζήσει τόσο έντονα με κάποιους ανθρώπους, ατελείωτες πρόβες, παραστάσεις με επιτυχίες, φυσικά ένιωσα μέσα μου να διαλύομαι», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δήλωσε ότι θυμάται έντονα όλα τα πρώρα γυρίσματα από τις σειρές του, κάτι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο, καταλήγοντας ότι έχει ζήσει μαγικές εμπειρίες και πολλά ευτράπελα στη δουλειά του.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ