Ο ηθοποιός, Τέλι Σαβάλας, γνωστός και ως Κότζακ άφησε το αποτύπωμα του στο Χόλυγουντ ενώ ξεκίνησε από ένας φτωχός λούστρος και ήταν πολύ περήφανος για την Ελληνική του καταγωγή.
Συμμετείχε σε αμέτρητες ακόμα σειρές και κινηματογραφικές επιτυχίες. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν το γλειφιτζούρι του και το φαλακρό look. Αυτό, το υιοθέτησε μετά από έναν ρόλο που υποδύθηκε το 1965.
Ο Αριστοτέλης “Τέλι” Σαβάλας γεννήθηκε στο Garden City της Νέας Υόρκης στις 21 Ιανουαρίου 1922. Πέθανε από καρκίνο του προστάτη στις 22 Ιανουαρίου 1994. Όλοι τον θυμούνται ως τον θρυλικό Ελληνοαμερικανό ηθοποιό, τραγουδιστή, σκηνοθέτη του 20ού αιώνα.
Προτάθηκε για το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Birdman of Alcatraz» (1962). Συμμετείχε σε πάνω από 50 δημοφιλείς ταινίες. Αλλά ο ρόλος που τον έκανε ευρέως γνωστό και με τον οποίο έχει καθιερωθεί στο μυαλό των τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αυτός του Κότζακ. Ήταν στην ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του ’70. Σε αυτή υποδυόταν τον Theo Kojak, έναν Ελληνοαμερικανό ντετέκτιβ.
Ο Τέλι Σαβάλας συμμετείχε πολύ στην ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε ως Αριστοτέλης Σαβάλας στο Γκάρντεν Σίτυ της Νέας Υόρκης. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα πέντε του Νίκου και της Χριστίνας Τσαβαλά, Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από την Λακωνία. Ο Νίκος Σαβάλας διατηρούσε εστιατόριο στην Νέα Υόρκη.
Telly Savalas – Actor Telly Savalas, under a bright red umbrella, rehearses his lines for an episode of the CBS television show “Equalizer” in New York«s Soho district on June 9, 1987. (06/09/1987)(AP Photo/Ziths)
Ο Αριστοτέλης ξεκίνησε να δουλεύει, όταν ήταν 8 χρονών ως εφημεριδοπώλης και λούστρος μαζί με τον αδερφό του, Γκας, για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Όταν μπήκε στο γυμνάσιο μιλούσε μόνο ελληνικά, καθώς οι γονείς του τον μεγάλωσαν με μεγάλη ελληνική υπερηφάνεια και ελληνορθόδοξες αξίες. Αποφοίτησε το 1942, ενώ σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ο «Έλληνας Γιουλ Μπρίνερ» όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι, πάντα μιλούσε με περηφάνεια για την καταγωγή του. Δείτε τον να δίνει συνέντευξη σε άπταιστα ελληνικά, για τον τρόπο που μεγάλωσε. «Το αίμα νερό δε γίνεται, μας έλεγε ο πατέρας μου, και ο ελληνισμός δεν χάνεται ποτέ, ούτε η αγάπη για τη χώρα», ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών μεταδίδοντας τη σειρά “Your Voice of America” και μετά για το τηλεοπτικό κανάλι ABC News. Αυτό ήταν και το ξεκίνημά του στον χώρο τής ψυχαγωγίας. Η καριέρα του ως ηθοποιού άρχισε αργότερα, μετά τα 35 του.
Ο Τέλι Σαβάλας είναι ο νονός της επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιού, Τζένιφερ Άνιστον, το επίθετο της οποίας είναι Αναστασάκη. Ο Σαβάλας, βάφτισε την Άνιστον στον όμορφο ελληνικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ο εμβληματικός «Κότζακ» και ο πατέρας της σταρ, Τζον Ανιστον, ήταν πολύ καλοί φίλοι. Μάλιστα, οι δυο τους είχαν παίξει μαζί σε ένα επεισόδιο της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Η Μάχη» (“The Combat”) που συντρόφευσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο με ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το επεισόδιο αυτό αναφερόταν στη δράση ενός γενναίου Έλληνα συνταγματάρχη που πολέμησε μαζί με τους άντρες του στο πλευρό των συμμάχων. Στο σενάριο ο Έλληνας αξιωματικός Αριστοτέλης Καψάλης, που υποδύεται ο αξέχαστος Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας, εφαρμόζει ένα παράτολμο σχέδιο για να ανατινάξει γερμανικές αποθήκες καυσίμων που φρουρούνται από υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Οι σύμμαχοι τον θεωρούν ιδιόρρυθμο και ακραίο στις αντιδράσεις, αλλά εντυπωσιάζονται όταν το βράδυ στην ανάπαυλα της μάχης, σηκώνεται να χορέψει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του μπουζουκιού.
Η καταγωγή του Τέλι
Τότε, μαθαίνουν ότι ο σκληρός Έλληνας αξιωματικός κατάγεται από το μαρτυρικό Δίστομο που έκαναν το ολοκαύτωμα οι Ναζί και εκεί στο τέλος «απέμειναν μόνο μύγες και βουνά σκόνης». «Οι σκέψεις τον κάνουν να χορέψει γιατί δεν έχει πια σπίτι να επιστρέψει», εξηγεί ένας από τους στρατιώτες του στους έκπληκτους Αμερικανούς. Τότε ο Τέλι Σαβάλας σηκώνεται και ξεκινά το χορό φωνάζοντας «Αθάνατη πατρίδα. Αθάνατη Ελλάδα».
Ένας από τους συμπολεμιστές του , ο «Μήτσος», είναι ο Τζον Ανιστον (Γιάννης Αναστασάκης), με τον οποίο η διάσημη κόρη του δεν είχε πάντα την καλύτερη σχέση, καθώς την παράτησε όταν ήταν 10 ετών. Ωστόσο, τώρα τα έχουν βρει και μάλιστα η χολιγουντιανή σταρ, έχει ανεβάσει τρυφερά στιγμιότυπα με τον Ελληνα πατέρα της στο Instagram.
Ο Σαβάλας παντρεύτηκε τρεις φορές. Το 1948 μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο, παντρεύτηκε την συμμαθήτριά του στο κολλέγιο, Κάθριν Νικολαίδης και απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Κριστίνα το 1950. Το 1957, η Κάθριν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Μετά τον χωρισμό του και την επιστροφή στο σπίτι τής μητέρας του, ο Σαβάλας θα γνωρίσει την δασκάλα στο Κέντρο Θεάτρου του Γκάρντεν Σίτυ, την Μέριλιν Γκαρντέρ. Θα παντρευτούν το 1960 και θα κάνουν δύο κόρες. Την Πηνελόπη το 1961 και την Candace, το 1963. Θα πάρουν διαζύγιο το 1974.
Τον Ιανουάριο του 1969, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Majesty’s Secret Service”, ο Τέλι Σαβάλας θα γνωρίσει την ηθοποιό Σάλυ Άνταμς, με την οποία θα αποκτήσει τον γιό του, Νικόλας Σαβάλας, το 1973. Ο Σαβάλας και η Σάλυ Άνταμς δεν θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι το Δεκέμβριο του 1978. Κατά την διάρκεια τής τελευταίας σεζόν του Κότζακ θα γνωρίσει την Τζούλι Χοβλάντ, μια ταξιδιωτική πράκτορα από την Μινεσότα. Θα παντρευτούν το 1984 και θα κάνουν δύο παιδιά, τον Κριστιάν και την Αριάνα και θα μείνουν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1994.
«Πατριώτη, με ζάλισες…»
Μια από τις άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του, είναι εκείνη της συνάντησής του με συνταγματάρχες του χουντικού καθεστώτος, οι οποίοι λάτρευαν να βγάζουν φωτογραφίες με καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Τέλη Σαβάλα στην Ελλάδα, δέχθηκε πρόσκληση από τον συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, να συναντηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Εκεί βρισκόταν και ο δικτάτορας Στυλιανός Παττακός, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να φωτογραφηθεί με τον Τέλη Σαβάλα. Ο Παττακός στήθηκε τότε μπροστά σε ένα χάρτη και δείχνοντας πάνω σε αυτόν, άρχισε να λέει στον διάσημο σταρ τα «κατορθώματα» του καθεστώτος, με πληθώρα λεπτομερειών για τις πτήσεις που πραγματοποιούν οι συνταγματάρχες καθημερινά.
Τότε, ο Τέλι Σαβάλας διέκοψε τον Παττακό με τη θρυλική φράση: «Πατριώτη, με τόσες πτήσεις ζαλίστηκα. Εχεις κανένα χάπι για τη ναυτία;». Ο Παττακός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε καν να θυμώσει, μπροστά στον υψηλό καλεσμένο από την Αμερική.
Μια πολύ σημαντική προσωπικότητα που με το ήθος και την ευγένεια του άφησε εποχή.