Μικρές καθημερινές ιστορίες από τους ανθρώπους του τόπου μας, σαν την ιστορία της Παναγιώτας Στεφανιδάκη είναι αξιοθαύμαστες. Η κ. Παναγιούλα από την Κάλυμνο όπως την φωνάζανε κατάφερε να φτάσει τα 109 χρόνια και να έχει τον τίτλο της γηραιότερης Ελληνίδας μέχρι που απεβίωσε στις 12 Ιουλίου του 2023.
Έζησε δυο Παγκόσμιους Πολέμους, είδε βασιλείς να ανεβαίνουν στο θρόνο, βίωσε την δικτατορία και την μεταπολίτευση μέχρι την ανασυγκρότηση της πολιτικής ζωής και την θέσπιση της δημοκρατίας.
Λίγα λόγια για το σύμβολο μακροζωίας από την Κάλυμνο, την κ. Παναγιούλα
Η Παναγιούλα (Παναγιώτα) Στεφανιδάκη, το γένος Ελένη, είναι κόρη του Χρήστου και της Θεμελίνας. Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1914 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ληξιαρχείου Καλύμνου.
Γεννήθηκε στην Κάλυμνο τρεις μήνες μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, έζησε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά έζησε και τη σημερινή πανδημία που έπληξε όλο τον κόσμο. Παντρεύτηκε σε ηλικία 21 ετών, στις 23 Δεκεμβρίου 1935, τον Μιχαήλ Στεφανιδάκη, Μικρασιάτη που γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό, από Κρητικό πατέρα και μητέρα Κώα.Απέκτησαν δέκα (10) παιδιά, πέντε (5) αγόρια και πέντε (5) κορίτσια: τον Νικόλα, τον Χρήστο, τον Παντελή, τον Γιάννη και τον Κώστα , τη Θεμελίνα, τη Σεβαστή, την Αγγελική, τη Γεωργία και τη Μαρία. Στη ζωή βρίσκονται τα 8 παιδιά. Έχουν αποβιώσει ο Χρήστος και ο Παντελής.
Επίσης η κυρά Παναγιούλα είχε 44 εγγόνια, 91 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα.
Και τα 10 παιδιά της οικογένειας του Μιχάλη και της Παναγιούλας ξενιτευτήκαν στην Αυστραλία. Η κυρά Παναγιούλα και ο σύζυγος της Μιχάλης έμειναν στην Κάλυμνο και έκαναν κάποια ταξίδια στην Αυστραλία για να δουν τα παιδιά τους. Μάλιστα σε ένα ταξίδι τους στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα του 1974, ήταν τότε που η πόλη του Ντάργουιν καταστράφηκε από τον κυκλώνα Τράσυ.
Η κ. Παναγιούλα από την Κάλυμνο με τα 44 εγγόνια και τα 91 δισέγγονα
Από τα 8 παιδιά της κυρά Παναγιούλας, τα τέσσερα μένουν στην Αυστραλία, τα δύο στην Κάλυμνο, ένα στην Κω και η Μαρία η μικρότερη στην Κέρκυρα.
Τα κατάλευκα μαλλιά, το γαλήνιο ύφος, η ξεχωριστή γλυκύτητα, το χαμόγελο στα χείλη που ποτέ δεν της έλειψε, τα λαμπερά μάτια της, το αρχοντικό ύφος, οι ρυτίδες γήρατος που κι αυτές έχουν τη δική τους χάρη, συνέθεσαν το πορτρέτο της υπεραιωνόβιας κυρά Παναγιούλας στα 107 χρόνια της.
Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα και παραθέτοντας κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαρία Στεφανιδάκη Βλασερού την μικρή κόρη της κυρά Παναγιούλας ,την Μαρία Κλήμη Στεφανιδάκη νύφη και την Παναγιούλα Στεφανιδάκη εγγονή για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που μας διέθεσαν.