Η σχέση του βασιλιά πλέον Καρόλου με την Ελλάδα και το Άγιο Όρος ξεχωριστή. Από τις πρώτες επισκέψεις τη δεκαετία του 50’ με τη γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, στις ανεπίσημες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες στη Μονή Βατοπεδίου κι από εκεί, σε εκείνη μόλις 14 μήνες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και στις αλλεπάλληλες τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο να μιλάει με συγκίνηση για τη γαλήνη που βρίσκει πάντα στο περιβόλι της Παναγιάς.
Το προσκύνημα στις Καρυές και τη θαυματουργή εικόνα «Άξιον Εστί» της Παναγίας που βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από την περασμένη Τετάρτη, οι περιπλανήσεις του στη Μονή Βατοπεδίου, όπου φυλάσσονται από λείψανα Αγίων μέχρι η Τιμία Ζώνη της Μεγαλόχαρης καθώς και οι επισκέψεις στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου, όπου βρίσκονται εκατοντάδες πολύτιμοι λίθοι του 11ου και 12ου αιώνα, καθώς και τμήμα του Ακάνθινου Στεφάνου του Ιησού, έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από συζητήσεις και αναλύσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Βασιλιάς Κάρολος: Δημοσίευμα «Βήματος» 5 Μαΐου 2000
Επίσκεψη στις Καρυές για τον «αποκλεισμένο» στο Άγιο Όρος Κάρολο. Μετά την επίσημη υποδοχή από τον πρωτεπιστάτη Ιωαννίκιο, παρακολούθησε τη δοξολογία στο Πρωτάτο των Καρυών, όπου προσκύνησε την εικόνα του ‘’Άξιον’’ Εστί, συνομίλησε με μοναχούς και ξεναγήθηκε στους θησαυρούς και τα κειμήλια των Καρυών.
Οι επισκέψεις του Καρόλου στο Άγιο Όρος πυκνώνουν και ο Βρετανικός «Guardian» το επισημαίνει και αναρωτιέται:
Βρήκε ο πρίγκιπας Κάρολος τo αληθινό πνευματικό του σπίτι σε έναν ελληνικό βράχο; Οι επισκέψεις πυροδοτούν ισχυρισμούς για αφοσίωση του γαλαζοαίματου στην Ορθοδοξία.
Στα άρθρα φιλοξενούνται δηλώσεις μοναχών, που έχουν δεχτεί την ίδια ερώτηση από Βρετανούς δημοσιογράφους. Αν ο τότε διάδοχος του θρόνου και μελλοντικός ανώτατος κυβερνήτης της αγγλικανικής εκκλησίας έχει γίνει Χριστιανός ορθόδοξος.
Βασιλιάς Κάρολος: Δημοσίευμα «Guardian» 2004
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βρετανός βασιλιάς είναι ορθόδοξος στην καρδιά του» εκμυστηρεύτηκε ένας αγιορείτης μοναχός.
Τα σενάρια φουντώνουν και τα λόγια του σε συνεντεύξεις που δίνει, για το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την πίστη.
Βασιλιάς Κάρολος: Εγώ περισσότερο βλέπετε είμαι περισσότερο ένας υπερασπιστής της Πίστης, όχι της (αγγλικανικής) πίστης γιατί σημαίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της πίστης. Που πιστεύω ότι μερικές φορές δημιουργεί πολλά προβλήματα και έχει κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια τους ανθρώπους να μαλώνουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου για αυτά τα πράγματα.
Όλος αυτός ο θόρυβος για τις επισκέψεις του βασιλιά Καρόλου στο Άγιο Όρος, έκαναν από ένα σημείο και μετά τις επισκέψεις του, να παραμένουν μυστικές.
«Η επίσκεψη του Καρόλου έμεινε μυστική και οι μοναχοί ως το πρωί διαβεβαίωναν ότι δεν είχε ζητήσει επίσημη άδεια να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, κάτι όμως που είχε γίνει και στην προηγούμενη επίσκεψη του Καρόλου στην Αθωνική Πολιτεία», έγραφε «Το Βήμα».
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ζει πάντα στο Άγιο Όρος, όπως τότε που πήγε για πρώτη φορά. Περνάει τις ώρες του σε ένα κελί 30 τετραγωνικών, που έχει κρεβάτι εικόνες, μια Καινή Διαθήκη κι μία απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει δικό του μπάνιο. Με το πρόγραμμά του, να είναι ίδιο με των μοναχών.
Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία και πολλές θρησκευτικές, αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς, με τους οποίους έχτισε μια ιδιαίτερη σχέση με το πέρασμα των δεκαετιών.
Βασιλιάς Κάρολος: Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα, αυτή η πρώτη επίσκεψη, καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω, ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.
Το Άγιο Όρος γίνεται το ησυχαστήριο του βασιλιά Καρόλου που ζητάει να ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαθέτει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από φωτιά το 2003.
Βασιλιάς Κάρολος: Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που ψάχνουν, ενδιαφέρομαι να ακολουθήσω ένα μονοπάτι που θα μπορέσω να το βρω περνώντας από θάμνους.
Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπεδίου και τα εγκαίνια έκανε ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.
Βασιλιάς Κάρολος: Δημοσίευμα «Βήματος» 2001
Στο Άγιον Όρος πρίγκιπας ο Κάρολος. Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου έφτασε αργά το βράδυ στη Μονή Βατοπεδίου όπου και διανυκτέρευσε. Στην αθωνική πολιτεία είχαν ληφθεί διακριτικά μέτρα ασφαλείας για την ανεπίσημη επίσκεψη του Καρόλου, ο οποίος έφτασε εκεί επιβαίνων της θαλαμηγού του εφοπλιστή κου Γιάννη Λάτση.
Κάποιες φορές μόνος και άλλες με την σύζυγό του, που τον περίμενε στη Χαλκιδική μέχρι να ολοκληρώσει το προσκύνημα.
Κατά πληροφορίες, η κυρία Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς συνοδεύει τον πρίγκιπα Κάρολο στην Ελλάδα, αλλά, βεβαίως, θα παραμείνει στη θαλαμηγό όσο ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου θα βρίσκεται στο Άγιον Όρος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2004 ο Βρετανός μονάρχης επισκέφθηκε το Άγιο Όρος 3 φορές.
Ο πρίγκιπας Κάρολος για τρίτη φορά εφέτος στο Άγιον Όρος. Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου φιλοξενείται από την περασμένη Τρίτη στη Μονή Βατοπεδίου. Οι κινήσεις του Καρόλου, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Άγιον Όρος, καλύπτονται από μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον συνοδεύουν μόνο δύο σωματοφύλακες. Στη Μονή φιλοξενούνται επίσης μέλη της Αγγλικής Ένωσης Φίλων του Αγίου Όρους, της οποίας δραστήριο μέλος είναι και ο Κάρολος.
Άγιο Όρος: Το πνευματικό καταφύγιο του βασιλιά Καρόλου
Η σχέση του βασιλιά Καρόλου με το Άγιο Όρος παραμένει στενή. Με τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα που συνοδεύουν την κάθε του επίσκεψη να δίνουν τροφή για ψιθύρους και συζητήσεις.