Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που έχουμε διαλέξει. Είναι τα άτομα που εκμυστηρευόμαστε τα προβλήματα μας και είναι στο πλάι μας, στα χειρότερα μας. Όμως σε κάθε είδους σχέσης μπορεί να παρουσιαστούν σημάδια τοξικότητας. Έτσι και μια φιλία μπορεί να γίνει τοξική.
Η ψυχολόγος Ντανιέλ Μπέιαρντ-Τζάκσον μίλησε στο CNBC και έδωσε 5 φράσεις που, αν λένε οι φίλοι μας, είναι ώρα να προβληματιστούμε. Δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουμε διαλέξει, μας κάνουν κακό.
«Έχεις γίνει υπερβολικά ευαίσθητος». Όταν οι φίλοι μας λένε ότι παραείμαστε ευαίσθητοι, υποτιμούν τα συναισθήματά μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε τύψεις που τα εκφράσαμε. Αυτό δεν είναι υγιές.
«Πλάκα έκανα, όλο παρεξηγείσαι». Οι καλοί φίλοι ξέρουν πού να σταματούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη, τις στιγμές που ξεπερνούν τα όρια. Δεν χρειάζεται να αμύνονται.
«Καλά που έχεις κι εμένα». Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ισότητα. Με αυτήν τη φράση, μας λένε ξεκάθαρα ότι είναι καλύτεροί μας.
«Άλλαξες. Μου λείπει ο παλιός σου εαυτός». Οι καλοί φίλοι μας αφήνουν ελεύθερους να γίνουμε όποιοι νομίζουμε. Η συγκεκριμένη φράση είναι αποδεκτή μόνο όταν «ο νέος εαυτός» είναι τοξικός και κακός για εμάς τους ίδιους.
«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι». Μοιάζει λίγο με το «πλάκα έκανα», μόνο που εδώ αναγνωρίζουν ότι πληγωθήκαμε. Δεν αναγνωρίζουν ότι εκείνοι είναι που μας πλήγωσαν και το παρουσιάζουν λες και το πρόβλημα είναι τα συναισθήματά μας, κι όχι οι πράξεις τους.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Κατάθεση ψυχής από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη: «Ο χωρισμός έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της φωνής μου»