Σαπφώ Νοταρά: Η ατάκα που έμεινε για πάντα και το άδοξο τέλος της αγαπημένης αγριοφωνάρας του σινεμά

σαπφώ-νοταρά-η-ατάκα-που-έμεινε-για-πάν-65094

H… αγριοφωνάρα του ελληνικού Σινεμά, (τα Σόδομα και τα Γόμορα) Σαπφώ Νοταρά που πέθανε άφραγκη με ένα τσιγάρο σβησμένο στο χέρι.

Η Σαπφώ Νοταρά γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1907. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Ποια ήταν η Σαπφώ Νοταρά, η αγριοφωνάρα του παλιού ελληνικού σινεμά

Η κωμικός Σαπφώ Νοταρά έγραψε μια ξεχωριστή ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην τέχνη. Παρόλο που τις περισσότερες φορές οι ρόλοι της δεν ήταν πρωταγωνιστικοί, ξεχώριζε με την επιβλητική της παρουσία και τη βραχνή της φωνή.Οι ατάκες της όπως «Μπουρλότο» και «Σόδομα και Γόμορρα γινήκαμε», χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα. Δείγμα της αξίας που είχε το ύφος και το χιούμορ της.

Τα παιδικά της Σαπφούς Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Χανδάνου. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της έμπορος. Ο πατέρας της, όμως, πέθανε πολύ νωρίς. Η μητέρα της, αφού πάντρεψε τη μεγάλη κόρη που είχε, την αδερφή της Σαπφώς την Καλλιρρόη, αναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά της και να πάνε όλοι μαζί στην Κρήτη, όπου είχε παντρευτεί ένα εύπορο άνθρωπο. Σύμφωνα με τους φίλους της η απώλεια του πατέρα της και η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος επηρέασαν καθοριστικά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της που ήταν μάλλον Σπαρτιάτικος.

Η Σαπφώ έφυγε από το Ηράκλειο, καθώς χώρισε η αδερφή της κι έτσι ήρθαν πάλι όλοι μαζί στην Αθήνα. Κατόρθωσε να τελειώσει την Εμπορική Σχολή, να σπουδάσει δηλαδή οικονομικά, τη στιγμή που τα περισσότερα κορίτσια τότε δεν τελείωναν καν το σχολείο…

Πώς έλαβε το καλλιτεχνικό της επώνυμο… η αγριοφωνάρα του ελληνικού σινεμά Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοτάρα διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα και έγινε οικονομικά ανεξάρτητη σε νεότατη ηλικία. Γνώριζε άπταιστα τη γαλλική γλώσσα, ενώ το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κοτοπούλη, Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αξέχαστη θα μείνει η επιβλητική της φωνή. Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου» και στο «Παιδί της Μαμάς» (όπου παιδί ο “Λαλάκης” Γιάννης Βογιατζής). Συνδεόταν με στενή φιλία με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή.

Συχνά, ενσάρκωνε την αυταρχική και άσχημη γυναίκα, αν και δεν της άρεσαν καθόλου αυτοί οι ρόλοι. Αισθανόταν αδικημένη και πίστευε ότι είχε το ταλέντο για να υποδυθεί και άλλους χαρακτήρες.

Στα νιάτα της η Νοταρά ήταν ένα πλάσμα με χάρη και σπουδές κλασικού χορού. Όπως λένε συνάδελφοί της που τη γνώρισαν τότε, κάτω από τα φαρδιά ρούχα που συνήθιζε να φοράει, έκρυβε ένα καλλίγραμμο σώμα.

Η πρόταση γάμου

Η Νοταρά, ήταν περιζήτητη νύφη. Σε μια περιοδεία της με το θέατρο βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί δέχτηκε πρόταση γάμου από έναν εργοστασιάρχη, που την είχε ερωτευτεί παράφορα. Παρόλο που φίλοι και γνωστοί μιλούσαν για μεγάλη ευκαιρία, η ίδια τον χαρακτήρισε «Φρανκενστάιν» και απέρριψε την πρόταση. Ο υποψήφιος γαμπρός ήταν ευκατάστατος και θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σαπφώ να απογειωθεί επαγγελματικά. Εκείνη όμως δεν τον άντεχε και απέστρεφε το βλέμμα της από το άσχημο πρόσωπό του. Έλεγε πως αν δεχόταν την πρόταση, θα ήταν σαν να πουλάει την ψυχή της για την καριέρα και έτσι ο δεσμός με τον Αλεξανδρινό έληξε πριν καν αρχίσει.

Ο Τσαρούχης ήθελε τη Νοταρά, μητέρα των παιδιών του

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κυριακάτικο Ξύπνημα», η Σαπφώ Νοταρά γνωρίστηκε με το Γιάννη Τσαρούχη. Μια μέρα ο Τσαρούχης την πλησίασε και της εξομολογήθηκε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της. Μάλιστα της είπε ότι οι δυο τους θα μπορούσαν να κάνουν ένα παιδί. Εκείνη πίστεψε ότι επρόκειτο για πλάκα με συνένοχους, τους συναδέλφους της Δημήτρη Χορν και Έλλη Λαμπέτη. Η Σαπφώ όχι μόνο απέρριψε τον Τσαρούχη, αλλά τον έβρισε με το γνωστό της ταπεραμέντο. Όταν κάποια χρόνια μετά οι δυο τους θυμήθηκαν το περιστατικό, ο Τσαρούχης επέμεινε ότι η πρότασή του ήταν αληθινή και καθόλου φάρσα. Η Σαπφώ τότε κατάλαβε ότι μιλούσε σοβαρά και κατέρρευσε με την αποκάλυψη. Άλλος ένας έρωτας είχε μείνει ανεκπλήρωτος για την ηθοποιό.

Η μεγάλη της αγάπη της… αγριοφωνάρας του ελληνικού σινεμά Σαπφώς Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά ήταν φειδωλή στις κουβέντες για την προσωπική της ζωή. Μόνο όσοι την ήξεραν καλά, γνώριζαν για τον μοναδικό μεγάλο έρωτα της, έναν νεαρό αντάρτη. Ήταν μια φλογερή σχέση, που τελείωσε νωρίς γιατί ο νεαρός έφυγε για το βουνό και αργότερα συνελήφθη, με αποτέλεσμα η Σαπφώ να χάσει για πάντα τα ίχνη του. Τελικά η αγαπημένη κωμικός δεν παντρεύτηκε ποτέ….

Πέθανε μόνη και τη βρήκαν μετά από δύο μέρες στη συνηθισμένη της θέση και με ένα τσιγάρο που είχε σβήσει στο χέρι της….

Η Σαπφώ Νοταρά τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε κλειστεί στο σπίτι της και περνούσε αρκετό χρόνο διαβάζοντας βιβλία. Παρόλο που έζησε τον έρωτα στα νιάτα της, δεν απέκτησε οικογένεια και έτσι στο τέλος της ζωής της ήταν μόνη.

Πέθανε εντελώς μόνη και αβοήθητη, σε διαμέρισμα που διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, στον αριθμό 22, το ενοίκιο του οποίου πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, που έμεινε όμως άγνωστος. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα έπειτα από αναζήτηση, οι άνθρωποι παρακείμενου εστιατορίου που συνήθιζε να πηγαίνει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985.

Κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου παρουσία της Αλίκης Γεωργούλη και της Ντίνας Κώνστα. Οι μόνοι της απόγονοι ήταν ανίψια.

Η αλήθεια είναι πως λείπουν πολύ τέτοιες φυσιογνωμίες από το ελληνικό σινεμά του σήμερα.

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ