Νικήτρια και στον Μαραθώνιο, αλλά και στη ζωή, η 26χρονη που μας συγκίνησε με την ιστορία της.
Νικήτρια και στη ζωή και στον μαραθώνιο η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου
Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από την Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, τη νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας. H 26χρονη αθλήτρια του ΑΠΚ Νεάπολης, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2:46:01. Με αυτή την επίδοση κατάφερε να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ που ήταν 2:51:32. Επίσης αυτή η επίδοση αναμένεται να τη φέρει στις 20 κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της Αυθεντικής Διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δύο χρόνια η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συγκεκριμένα είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς.
Η προσπάθεια της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου, νικήτριας του Μαραθωνίου, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του «Never Give Up».
«Λίγο μετά την γέννηση του γιου μου, διαγνωστικά με μυελoειδές καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος είχε προχωρήσει και στους λεμφαδένες τις δεξιάς πλευράς του λαιμού», είχε πει η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα running news.
«Σίγουρα το να ακούς μια τέτοια διάγνωση στο μυαλό σου έρχονται μόνο αρνητικές σκέψεις. Θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη πίστη στο ότι θα τα καταφέρεις και πώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παλέψεις. Έτσι ήταν και για εμένα. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μου κόπηκαν τα πόδια, αλλά μετά κοίταξα το παιδί μου και πεισματικά είπα στον εαυτό μου “θα τα καταφέρεις!”».
Η διάγνωση της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου
Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων, προέρχεται από τα C κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως την ορμόνη καλσιτονίνη. Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς.
Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn.
Η μεγάλη επιτυχία της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου
Όπως είναι προφανές η επιτυχία της στον Μαραθώνιο της Αθήνας αποκτά αυτομάτως πολύ μεγαλύτερη αξία.
«Είναι λες και ζω σε ένα όνειρο», ήταν τα πρώτα λόγια της 26χρονης αθλήτριας μετά τον τερματισμό της. Λίγο αργότερα, κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου φανερά συγκινημένη ξέσπασε σε κλάματα.
Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έτρεξε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η δεύτερη συνολικά στη ζωή της. Κι, όμως, κέρδισε τα φαβορί, και με χρόνο 2:46.01, που είναι και ατομικό ρεκόρ, έκοψε το νήμα του τερματισμού!
Η 26χρονη Μαραθωνοδρόμος συγκινημένη όταν ολοκλήρωσε την προσπάθειά της, δήλωσε:
«Χάρηκα πάρα πολύ, δεν το πίστευα. Κοιτούσα συνέχεια πίσω και έλεγα δεν μπορεί να είμαι πρώτη. Κοιτούσα αριστερά και δεξιά και έλεγα δεν μπορεί, κάτι έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο μου ήταν να πάω πιο γρήγορα, αλλά είδα τη ζέστη και αποφάσισα να το πάω συντηρητικά. Βγήκε σε καλό. Έλεγα μετά το 40ο χιλιόμετρο πώς δεν με ενδιαφέρει, θέλω μόνο να τερματίσω. Πονούσα παντού, με έπιασαν κράμπες. Αλλά μόλις είδα την κατηφόρα, πήρα δύναμη και ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Ήταν φοβερό συναίσθημα, όταν μπήκα, που ο κόσμος χειροκροτούσε και τους χαιρετούσα και εγώ. Ήταν απίστευτο. Είναι η δεύτερη φορά που τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Πέρσι ήμουν 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».