ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

Έδωσαν τη δική τους, «σκοτεινή» μάχη: 10 διάσημοι Έλληνες που πέρασαν κατάθλιψη

Γεωργία Κεφάλα
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 12λ. 16δ.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από την κατάθλιψη. Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που «χτυπάει» ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Παρά το γεγονός ότι συχνά συνδέουμε τη διασημότητα με την επιτυχία και την ευτυχία, πολλοί διάσημοι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Αυτή η ανασκόπηση φωτίζει τις ιστορίες αυτών των ατόμων, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη πλευρά τους και την αναμέτρηση τους με αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μέσα από τις εμπειρίες τους, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα της κατάθλιψης και να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ψυχικής υγείας για όλους.

Κατάθλιψη: Οι 10 Έλληνες επώνυμοι που έδωσαν την μάχη τους

Ελένη Ράντου – Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Είναι από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz, αν και οι δυο τους απεχθάνονται τις κοσμικότητες. Μάλιστα, θα μπορούσαν ίσως και να είναι οι «πρωταγωνιστές» του αφιερώματος με τα ζευγάρια που μετρούν αρκετά χρόνια γάμου. Παρόλα αυτά, η Ελένη Ράντου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ξέρουν ακριβώς τι είναι η κατάθλιψη, αλλά και πόσο σκληρά πάλεψαν μαζί της.

Η Ελένη Ράντου, έχει παραδεχθεί πως πέρασε κατάθλιψη στα 40 της. Επίσης, όταν είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» είχε αποκαλύψει πως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη.

«Ο Βασίλης παιδεύεται πολλά χρόνια με την κατάθλιψη. Από τότε που τον γνώρισα, νομίζω είναι καλύτερα τώρα. Όταν τον γνώρισα φλέρταρε και με ποιο σκοτεινές σκέψεις. Ήθελε να του τηλεφωνώ ανά τέταρτο μην τυχόν έχω πάθει κάτι. Όταν δεν με έβρισκε έπαιρνε όλα τα νοσοκομεία για να δει αν είμαι καλά», είχε πιε χαρακτηριστικά ενώ σε ότι αφορά τη δική της περίπτωση αποκάλυψε πως: «στα 40 μου άρχισα να νιώθω ότι έχω και κατάθλιψη. Έπαθα το μεγαλύτερο σοκ. Άρχισαν πολύ σκοτεινές σκέψεις, κρίσεις πανικού, άρχισε μια περίεργη σύγκρουση μέσα μου.

Στην εγκυμοσύνη μου έφυγα από το σπίτι και είπα στον Βασίλη ότι δεν είναι άξιος να μεγαλώσει το παιδί μας. Του είπα εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν. Έπαθε σοκ! Πήγα να μείνω σε ένα ξενοδοχείο για ένα μήνα. Δεν έβγαινα από το δωμάτιο! Δεν έκανα δεύτερο παιδί γιατί ένιωθα ότι θα «απατήσω» την κόρη μου. Ο Βασίλης ήθελε πάρα πολύ. Ήθελα να υιοθετήσω παιδί, αλλά με σταμάτησε η κόρη μου»



Μαρία Κίτσου

Η άλλοτε «Ελένη» από τις «Άγριες Μέλισσες», είναι και εκείνη ανάμεσα στα πρόσωπα της ελληνικής showbiz που έχουν περάσει κατάθλιψη, την οποία και «παλεύει» ακόμα. Μάλιστα η ίδια έχει και αγχώδης διαταραχή.

«Η διάγνωση έγινε στα 17 μου και έκτοτε παλεύω να τα αντιμετωπίσω με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Αλλά, ευτυχώς, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπούν, με καταλαβαίνουν και με στηρίζουν. Επίσης, σε ένα τεστ ενσυναίσθησης που μου έκανε ο γιατρός μου χτύπησα… κόκκινο. Πώς να μην έχω κατάθλιψη όταν μπαίνω τόσο πολύ «στα παπούτσια» των άλλων; Αν μου πείτε κάτι στενόχωρο για σας, θα το βιώσω μέχρι το μεδούλι! Μπορεί να με διαλύσει», είχε εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή».

Η Μαρία Κίτσου στο Ενώπιος Ενωπίω είχε εξηγήσει το λόγο που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά:

«Πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να μιλήσω γι’ αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, ακόμα και να μιλάς γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολεμιέται όμως, υπάρχουν τρόποι να λυτρωθείς από αυτό, να βγεις από αυτό και γι’ αυτό το έκανα, για να δώσω παράδειγμα ότι δεν είναι ταμπού. Να μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά στις οικογένειές τους, να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες στον σύντροφό τους, οι άντρες στις γυναίκες τους, οι φίλοι με τους φίλους. Να ζητήσουν βοήθεια, δεν είναι τίποτα. Ίσα ίσα θα τους φύγει ένα μεγάλο βάρος και θα γίνουν καλά»



Αθηνά Οικονομάκου

Η ηθοποιός είναι από αυτούς που έζησε με λιγότερη ένταση την κατάθλιψη. «Μια μίνι υπερκόπωση και πέρασα και μια ελαφριάς μορφής κατάθλιψη. Δεν μπήκα σε νοσοκομείο αλλά έφτασα σε σημείο που δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Είχα μια τρομερή άρνηση για όλα. Ήμουν πολύ πεσμένη ψυχολογικά», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της σε εβδομαδιαίο περιοδικό προσθέτοντας

«Δυσκολίες αντιμετώπισα σε πολλούς τομείς, με βασικότερο αυτόν της προσωπικής μου ισορροπίας. Η ζωή μου ήταν πολύ έντονη, οπότε έπρεπε η προ μωρού Αθηνά με τη μαμά Αθηνά να έρθουν σε μια ισορροπία. Μπορεί η ζωή μου να φαίνεται λαμπερή και υπέροχη, όμως κι εγώ ως νέα μανούλα έζησα και ζω ακριβώς τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες και αντιμετωπίζω τις ίδιες δυσκολίες με τις υπόλοιπες γυναίκες. Επιλέγω όμως να μην εκθέτω αυτό το κομμάτι σε συνεντεύξεις ή στα social media γιατί είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου. Δεν διαφέρω σε τίποτα από τη μέση Ελληνίδα μητέρα που περνάει δύσκολες στιγμές και χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και υποστήριξη από τους δικούς της ανθρώπους. Απλώς, τα επτά χρόνια ψυχανάλυσης με βοήθησαν να μην υποκύψω σε πιθανή κατάθλιψη. Έμεινα στις σκέψεις».



Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός είχε εκμυστηρευτεί για την κατάθλιψη στην εκπομπή του Θοδωρή Αθερίδη. Η ίδια είχε αποκαλύψει ότι από μικρή είχε την έφεση σε αυτό και πλέον ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή αφού συμβουλεύτηκε έναν πολύ καλό γιατρό.

«Δεν ξεπερνιέται η κατάθλιψη από μόνη της. Δεν νομίζω ότι δημιουργείται από κάποιο περιστατικό. Όταν πήγα στον γιατρό, μου είπε “είσαι ένας καταθλιπτικός άνθρωπος”, αυτό είναι δεδομένο. Παίρνουμε χάπια, αυτό κάνουμε, δεν μπορούσα την ψυχανάλυση καθόλου, το δοκίμασα, αλλά δεν πέρασα καλά και παίρνω κάποια χάπια, τα οποία είναι ανώδυνα, τα παίρνεις χωρίς συνταγή, αντικαταθλιπτικά και ζω κανονικά. Δεν πετάω στα σύννεφα, ποτέ δεν πέταγα όμως»

Έλενα Ακρίτα

Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας έκανε μία κατάθεση ψυχής σε παλαιότερη συνέυντεξή της κάνοντας πολλούς να σοκαριστούν. Ο δικός της στόχος ήταν να απλώσει ένα χέρι προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο αλλά ντρέπονται/φοβούνται να μιλήσουν.

«Εμένα πέθανε ο πατέρας μου όταν ήμουν 10 χρονών και από τότε άρχισαν τα σπέρματα, οι σπόροι της κατάθλιψης, που εκδηλώθηκε γύρω στα 30 μου. Ταυτόχρονα δούλευα, έκανα τη ζωή μου, αλλά η κατάθλιψη υπήρχε πάντα. Έκανα πάρα πολλά χρόνια να την αντιμετωπίσω. Έζησα 30 χρόνια σχεδόν στο σκοτάδι αυτής της κατάθλιψης. Έζησα 30 χρόνια, και το λέω για όλους εσάς που είστε τώρα σπίτι και μας ακούτε ενδεχομένως, πιστεύοντας το «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω». Όχι. Υπάρχει δεν μπορώ. Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη είναι πολύ βαθιά τα σκοτάδια του. Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη δεν πηγαίνει από εδώ μέχρι το μπάνιο. Δεν μπορεί, όχι δεν θέλει. Σας παρακαλώ πολύ, όσοι έχετε και το κρύβετε δεν είστε μόνοι και δεν είστε οι μόνοι»



Κάτια Δανδουλάκη

«Η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού και πως όταν κανείς το αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει αυτήν την κατάσταση, τότε μόνο θα μπορεί να κερδίσει την αποδοχή και στη συνέχεια την ίασή της», φροντίζει να λέει συνεχώς η γνωστή ηθοποιός, σε όποια ευκαιρία βρεθεί μπροστά της.

Η ίδια, άλλωστε, γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς είναι να περνάς κατάθλιψη και αισθάνεσαι πως είναι να μην έχεις όρεξη για ζωή και να θέλεις μόνο να βλέπεις το ταβάνι του δωματίου σου. Όπως έχει εξομολογηθεί, η απώλεια του συζύγου της Μάριου Πλωρίτη και το γεγονός ότι δεν τον πένθησε, εφτά χρόνια μετά την έφερε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη.



Μαρία Κορινθίου

Όπως έχει περιγράψει σε συνεντεύξεις της η Μαρία Κορινθίου, υπήρχαν φορές που πίστευε πως η ζωή της είχε τελειώσει μιας και της έφταιγαν όλα κι έκλαιγε συνεχώς.

Σε τηλεοπτική συνάντηση, μάλιστα, που είχε με τον σύζυγό της Γιάννη Αϊβάζη, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Σημείο Συνάντησης», ο ηθοποιός είχε εξομολογηθεί για την περίοδο της επιλόχειας κατάθλιψης: «Σίγουρα θεώρησα τον εαυτό μου λίγο υπεύθυνο. Εγώ έφταιγα που μπήκες σε αυτή την διαδικασία. Όλο αυτό που πέρασες με την επιλόχειο κατάθλιψη και τη δουλειά σου μετά που σε πήγε πίσω, για μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωσα ότι εγώ είμαι υπεύθυνος».



Πηνελόπη Πλάκα

«Έφτασα κάποια στιγμή στα όρια της κατάθλιψης, με βοήθησε ψυχολόγος. Δεν καταλάβαινα τι έχω αλλά καταλάβαινα ότι ήμουν κλεισμένη σε ένα σπίτι για 7 μήνες. Είχα τα παντζούρια κλειστά, δεν έβλεπα κόσμο, δεν μιλούσα στο τηλέφωνο» αποκάλυψε σε συνέντευξή της, μεταξύ πολλών άλλων, στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.



Σταμάτης Μαλέλης

Ο «τηλεορασάνθρωπος» είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού πάλεψε με το «τέρας» της κατάθλιψης και αφού κατάφερε να βγει νικητής από αυτό, ξεκίνησε μία εκστρατεία ενημέρωσης για τα θέματα ψυχικής υγείας. Έγραψε βιβλίο, «Το τέρας κι Εγώ» που μεταφέρθηκε στο θέατρο, ενώ δίνει συχνά σεμινάρια στο κοινό μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος έχει περιγράψει, πέρασε κατάθλιψη την περίοδο που επαγγελματικά βίωνε την απόλυτη επιτυχία.

«Όταν νόμιζαν όλοι ότι ήμουν ένας παντοδύναμος διευθυντής ειδήσεων εγώ κλεινόμουν σε ένα δωμάτιο και δεν μπορούσα να δω φως. Δεν ευχαριστήθηκα μια επιτυχία, που είχα στην τηλεόραση. Υπέφερα. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το αφιερώνω στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την κατάθλιψη, θέλω να βοηθήσω. Είναι ύπουλη αρρώστια»



Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δεν έχει τέλος ο καύσωνας: Οι 15 περιοχές με ακραίο θερμικό στρες – Πότε πέφτει η θερμοκρασία

«Δίκασε» η Πέγκυ Ζήνα: «Είναι απίστευτη παρακμή να φοράς ελάχıστα ρούχα χωρίς να έχεις φωνή»

Microsoft: Μικρότερα τα προβλήματα στο Ελ. Βενιζέλος σε σχέση με άλλες χώρες λόγω του black out – Παραμένουν οι καθυστερήσεις

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ