Μια μαμά ίσως πει πως “είναι ντροπαλή” για την κόρη σου και εσύ δεν έδωσες σημασία σε αυτό το σχόλιο. Όμως το παιδί σου το άκουσε, το έβαλε στο μυαλό του και πολύ πιθανό το έκανε μέρος της ταυτότητας του.
Οι ειδικοί έχουν την απάντηση στο πως να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις και γιατί είναι σημαντικό να μην αφήνεις σχόλια τρίτων για το παιδί σου να περνάνε αναπάντητα, ειδικά μπροστά του.
Ένας ψυχολόγος για το πως οι “ταμπέλες” επηρεάζουν τα παιδιά
Ο γνωστός ψυχολόγος Richard Schwartz είχε πει πως τα παιδιά έχουν την τάση, αναπτυξιακά, να παίρνουν μια εμπειρία και να την κάνουν μέρος της ταυτότητάς τους. Τα μικρά παιδιά, ειδικά, βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, γνωρίζουν τον εαυτό τους και διαμορφώνουν τις βάσεις. Για αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ακούν κάποιον να τους χαρακτηρίζει αρνητικά (ή και όχι, μπορεί απλά να είναι ένας χαρακτηρισμός που δεν τους ταιριάζει), θα επηρεαστούν.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να μην χαρακτηρίζουμε εμείς τα παιδιά (είσαι ντροπαλός, είσαι γκρινιάρης, είσαι άτακτος) και να μην αφήνουμε ούτε τους άλλους να το κάνουν. Μπορεί να νιώσεις άβολα, αλλά αν το κάνεις, θα δώσεις ένα πολύτιμο δώρο στο παιδί σου. Αν για παράδειγμα κάποιος πει ότι το παιδί σου είναι ντροπαλό, μπορείς να πεις “δεν είναι ντροπαλή, απλά χρειάζεται χρόνο για να εμπιστευθεί κάποιον πριν του μιλήσει. Και μου αρέσει που το κάνει αυτό”.
Με αυτόν τον τρόπο διορθώνουμε την “ταμπέλα” που βάζει κάποιος στο παιδί μας και την μετατρέπουμε σε κάτι θετικό. Έτσι ενθαρρύνουμε το παιδί να είναι ο εαυτός του και να έχει αυτοπεποίθηση!
Η εμπειρία μιας μαμάς όταν χαρακτήρισαν το παιδί της
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.