Η δημοσιογράφος Δάφνη Καραβοκύρη φιλοξενήθηκε από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη «Ελένη» και με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο που έγραψε, εξομολογήθηκε για τις δύσκολες στιγμές της ανορεξίας και τα δύσκολα παιδικά της χρόνια
«Όταν ήμουν παιδί ήταν άλλες εποχές. Δεν μπορούσες εύκολα να μοιραστείς ότι δεχόσουν βία στο σπίτι. Η μητέρα μου είχε και έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είναι διαγνωσμένη με διπολική διαταραχή, πέρασε έναν πολύ δύσκολο μεταστατικό καρκίνο και η δική της διέξοδος της ήταν το αλκοόλ. Ένας άνθρωπος που πίνει και θα πονέσει με τα λόγια του και με τα χέρια του και τις πράξεις του γιατί δεν το ελέγχεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δάφνη Καραβοκύρη.
Η δημοσιογράφος μίλησε για την περίοδο “συνάντησε” την νευρική ανορεξία, αναφέροντας πως από 62 κιλά έφτασε να ζυγίζει 39,5. Ενώ το γεγονός ότι ο πατέρας της ήταν εκδότης περιοδικών μόδας, και τα πρότυπα μόδας και οι εικόνες που είχε, έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
«Στέρησα από τον εαυτό μου την τροφή γιατί ήταν ένας τρόπος να ξεσπάσω. Όταν νόσησα από νευρική ανορεξία δεν ήμουν εγώ. Η ζυγαριά έδειχνε μείον και ο καθρέφτης συν. Άρχιζαν να μου πέφτουν τα μαλλιά, είχα εκζέματα, το δέρμα μου έγινε σαν χαρτί, μου κόπηκε η περίοδος» εξομολογήθηκε.
«Η διατροφή μου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν τέσσερα μουστοκούλουρα την ημέρα, κάτι γιαουρτάκια και κάτι σοκολατούχα ροφήματα. Άρχισαν να πηγαίνουν όλα λάθος», επισήμανε.
Η ίδια είπε πως κατάφερε να βγει από τον λαβύρινθο της νευρικής ανορεξίας γιατί είχε δίπλα της τον πατέρα της. «Ερχόταν από τη δουλειά για να φάμε μαζί και να βεβαιωθεί πως τρώω. Στη συνέχεια επένδυσα εγώ στον εαυτό μου. Τώρα έχω την καλύτερη σχέση με το φαγητό. Η νευρική ανορεξία ανήκει στο παρελθόν υπάρχει μόνο σαν θύμηση».
Η Νευρική Ανορεξία είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες.
Ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές, καταστάσεις δηλαδή όπου το άτομο εμφανίζει διαταραγμένη σχέση με την τροφή. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό, το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές.
Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη ώστε η ασθένεια να μην εξελιχθεί σε χειρότερη μορφή.
Όσο πιο έγκαιρη η έναρξη της θεραπείας τόσο πιο γρήγορη και η ανάρρωση.
Για την διαχείριση των περιστατικών με Νευρική Ανορεξία είναι απαραίτητη η συνεργασία μιας θεραπευτικής ομάδας που περιλαμβάνει εξειδικευμένο Διαιτολόγο, εξειδικευμένο Ψυχολόγο, Ψυχίατρο, Ιατρό και οικογενειακό σύμβουλο.
Η συμμετοχή της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων στην θεραπεία είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία της!