Η γνωστή ηθοποιός, Μιμή Ντενίση ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη την Πέμπτη, 18 Απριλίου, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τον Γιάννη Φέρτη, το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.
«Νομίζω η ορμή η δικιά μου τον παρέσυρε. Ήταν πολύ εσωστρεφής αλλά είχαμε και πολλά κοινά. Μας είχε στο μυαλό του ο κόσμος ως ζευγάρι. Νόμιζα πως θα ήμουν ψύχραιμη με τον θάνατό του, αλλά ξεκίνησέ μία «καταιγίδα» στο μυαλό μου, σαν να μου ξανά ήρθαν όλα όσα είχαμε ζήσει μαζί».
«Τον Γιάννη τον ένοιαζε το καλό του θέατρου και της δουλειάς μας. Είχε πολύ χιούμορ. Δεν ήθελε να τον γνωρίζουν, είχε κάτι σαν φοβία με το κοινό. Δεν ήθελε την τόσο κοντινή επαφή με το κοινό αλλά είχε απίστευτο χιούμορ. Εκείνος με “έσπρωξε” στη μετάφραση».
«Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τα πάνε καλύτερα με τους ανθρώπους. Αυτό το έχω εγώ, όπως και εσύ. Εγώ βγαίνω στη σκηνή και αισθάνομαι πως είναι οι φίλοι μου. Δεν είμαι καχύποπτη προς το κοινό. Στο θέατρο δεν με πειράζει να κάθομαι μετά την παράσταση. Έχει ντυθεί, έχει πληρώσει, έχει κάνει τόσο δρόμο ο κόσμος. Μου έχει συμβεί να έρθει γυναίκα στη παράσταση και να μου πει πως έχει βιαστεί από τους Τούρκους».
«Δεν μου έχει γίνει πρόταση να συμμετάσχω στις εκλογές. Εγώ θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα και όχι ένα κόμμα. Αυτό το κάνω με τη δουλειά μου. Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα μπει στο NETFLIX».
«Τώρα κάνω τον Έλγιν. Ετοιμάζω ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ και ελπίζω πως θα ταξιδέψει παγκόσμια. Μιλά για τη γυναίκα πίσω από τον Έλγιν. Είχα την τύχη να πέσω πάνω σε ένα βιβλίο που ήταν οι επιστολές της γυναίκας του. Έγραφε πως τυλίγει την ‘’Καρυsomething’’ Αυτά είναι τα γράμματα που γράφει στους γονείς της. Τα αυθεντικά γράμματα τα έχει το Βρετανικό Μουσείο και το βιβλίο έχει γραφτεί από τον εγγόνο της. Εγώ είμαι η αφηγήτρια. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι η επανένωση, δεν ζητάμε από όλα τα μουσεία να μας δώσει τα αγάλματα. Ο Έλγιν θεωρούσε πως βοηθάει την τέχνη με αυτό που έκανε και πως εδώ θα καταστρέφονταν».
«Το μισό κοινό σε εμένα είναι 20ριδες. Στη Θεσσαλονίκη, στα 1.500 άτομα, τα περισσότερα ήταν νέα κορίτσια και αγόρια. Οι περισσότεροι είδαν την ταινία και κατάλαβαν πως αυτό που διάβαζαν δεν ήταν βαρετό. Η Παιδεία είναι λάθος. Η ιστορία θα έπρεπε να διαβάζεται με ντοκιμαντέρ ή με ομιλίες όχι με παπαγαλία. Χρειάζονται επίσης, μάθημα κοινωνικής αγωγής. Στις προηγούμενες γενιές δεν υπήρχε τόσο βία. Καταλυτικό ρόλο για εμένα παίζει το Internet. Ζούμε σε μία πολύ βίαιη κοινωνία αυτή τη στιγμή. Επίσης, αυτή τη στιγμή οι Έλληνες δεν είναι πολύ επαγγελματίες, είναι από λίγο. Στα Τέμπη φταίει και η Πολιτεία, να πάει φυλακή ο υπουργός, αλλά φταίνε και εκείνοι που δεν έκαναν τη δουλειά τους».
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Γιάννης Φέρτης: «Λύγισε» η Μιμή Ντενίση στην κηδεία του
Μιμή Ντενίση για τον θάνατο του Γιάννη Φέρτη: «Στενοχωριέμαι πολύ που έφυγε με αυτόν τον τρόπο»