Μαρί Σαντάλ: «Ήταν πολύ δύσκολο να μεγαλώσω 5 παιδιά, ενώ διοικούσα μια επιχείρηση, κατηγορούσα τον εαυτό μου»

Η Μαρί Σαντάλ σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, μιλά για τα παιδικά της χρόνια στο Χονγκ Κονγκ, τις σπουδές της και τα 5 παιδιά της.
μαρί-σαντάλ-ήταν-πολύ-δύσκολο-να-μεγα-199248

Μεγαλωμένη στο Χονγκ Κονγκ και παντρεμένη με τον Παύλο Γλίξμπουργκ, η ιστορία της Μαρί Σαντάλ, έχει τα φόντα ενός σύγχρονου παραμυθιού. Τώρα ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας πολυτελούς lifestyle, μιλά στο Prestige και τον Andre Neveling για την εξαιρετική ζωή της.

Κόρη του Ρόμπερτ Μίλερ, ιδρυτή των Duty Free Shopping, η Μαρί Σαντάλ γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στην τέχνη στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε πρακτική για τον Άντι Γουόρχολ. Οι καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες τέθηκαν σε αναμονή, ωστόσο, αφού γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Παύλο Γλίξμπουργκ το 1995.

Τα παιδικά χρόνια της Μαρί Σαντάλ στο Χονγκ Κονγκ

Από τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον μέχρι τα πάρτι των Όσκαρ και το Met Gala, η Μαρί Σαντάλ έχει ζήσει μια πολύχρωμη ζωή. Εν τω μεταξύ, είναι και μια επιτυχημένη επιχειρηματίας αφού κυκλοφόρησε το πολυτελές lifestyle brand Marie-Chantal, το οποίο εξακολουθεί να είναι ισχυρό μετά από 25 χρόνια.

«Λατρεύω το Χονγκ Κονγκ – είναι πραγματικά μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας» δηλώνει αμέσως.

Αφότου ο γεννημένος στην Αμερική Βρετανός πατέρας τους, Ρόμπερτ Μίλερ και η σύζυγός του από τον Ισημερινό, Μαρία Κλάρα «Σαντάλ» Πεσάντες Μπεκέρα μετακόμισαν στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Μαρί Σαντάλ και οι αδερφές της, Αλεξάνδρα και Πία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των μαθητικών τους χρόνων στην πόλη, όπου παρακολούθησαν το «The Peak School».

«Σε όλους μας αρέσει να επιστρέφουμε στα παιδικά μας χρόνια. Το Χονγκ Κονγκ ήταν πολύ ιδιαίτερο σε μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μας. Υπήρχαν νωχελικά Σαββατοκύριακα που απλώς κολυμπούσαμε στο Deep Water Bay. Ήταν απίστευτο» θυμάται.

Ευτυχώς, με τον πατέρα της να βρίσκεται ακόμα στο Χονγκ Κονγκ, η Μαρί Σαντάλ έχει πολλούς λόγους να επιστρέφει τακτικά και να μοιράζεται την πόλη με την οικογένειά της.

«Εξακολουθώ να κάνω τις τακτικές μου βόλτες μέχρι το «The Peak» όταν είμαι σπίτι και μου αρέσει να παίρνω το τραμ. Σηκώνω ακόμη και τα παιδιά μου για να δουν όλα τα παλιά μου στέκια. Θα δείξω: ‘Εκεί κολύμπησα, ανέβαινα σε αυτόν τον βράχο!’».

Η Μαρί Σαντάλ κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις της στο Χονγκ Κονγκ

Οι σπουδές της Μαρί Σαντάλ στην τέχνη και η επιχείρησή της

Μετά το σχολείο στο Χονγκ Κονγκ, η Μαρί Σαντάλ ξεκίνησε τις σπουδές της στην τέχνη στην Ακαδημία Τεχνών και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι αυτή η δημιουργική σειρά που την ενέπνευσε να λανσάρει τη δική της επωνυμία lifestyle, Marie-Chantal, το 2000.

«Είχα ένα υπόβαθρο στην εικονογράφηση και το σχέδιο και μου άρεσε όλος ο δημιουργικός κόσμος. Ήθελα πολύ να ασχοληθώ και να ξεκινήσω μια επιχείρηση. Αρχικά ήθελα να λανσάρω μια μάρκα καλλυντικών, αλλά μετά άλλαξα την όλη ιδέα στον κόσμο των μωρών μετά τη γέννηση του γιου μου Αχιλλέα.

«Είχε τα πιο ωραία μαλλιά με υπέροχες μπούκλες. Η νοσοκόμα στο νοσοκομείο είπε: ‘Ω, Θεέ μου, είναι σαν ένα μικρό αγγελούδι με αυτά τα μαλλιά’. Και κάπως έτσι προέκυψε η σειρά Φορμάκια Φτερά Αγγέλου, το οποίο είναι πλέον το νούμερο ένα best seller μας και το σύμβολο της μάρκας».

Το Φορμάκια «Φτερά Αγγέλου της Μαρία Σαντάλείναι ένα από τα μπεστ σέλερ της μάρκας της

Παρόλο που η επωνυμία Marie-Chantal γιορτάζει την 25η επέτειό της τον επόμενο χρόνο, η επιχείρηση ήταν, κατά κύριο λόγο, δευτερεύουσα για τη Μαρί Σαντάλ. Μετά από χρόνια που έδινε προτεραιότητα στη μητρότητα, βρήκε επιτέλους τον χρόνο να αφοσιωθεί στην επέκταση της ετικέτας πολυτελείας της.

«Ήταν πολύ δύσκολο να μεγαλώσω πέντε παιδιά, ενώ διοικούσα μια επιχείρηση» λέει, «έτσι δεν έδωσα τον πλήρη χρόνο και την προσοχή μου. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο – κατηγορούσα πολύ τον εαυτό μου».

«Τώρα η «φωλιά» είναι άδεια, οπότε έχω πολύ χρόνο να επικεντρωθώ στην επωνυμία. Μπόρεσα να κοιτάξω πίσω τα τελευταία 25 χρόνια και να δω τι κάναμε – τι κάναμε καλά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα».

Η Μαρί Σαντάλ, χωρίς να μένει πλέον πίσω, αναλαμβάνει πλέον έναν πιο ενεργό ρόλο στην επιχείρησή της

«Τώρα νιώθω άνετα να αποκαλώ τον εαυτό μου δημιουργικό διευθυντή, επειδή έχω τον πλήρη έλεγχο και την κατανόηση της επωνυμίας» λέει.

«Μπορώ να έχω αυτήν τη σοφία της μάρκας, το παρελθόν της και αυτό που αντιπροσωπεύει».

Αλλά αυτό που ξεκίνησε ως πολυτελής μάρκα μωρών έχει από τότε επεκταθεί σε νέες μητέρες και πατέρες.

«Τώρα λούζουμε και τη μητέρα με δώρα, γιατί θα περάσει μια πολύ ζεστή στιγμή στη ζωή της όταν θέλει να είναι στο σπίτι. Συνήθιζα να λέω ότι ήταν σαν να ‘φωλιάζετε’ – θέλετε πραγματικά να είστε άνετοι, να φορέσετε τις πιτζάμες σας, να φορέσετε απαλές ρόμπες και να προσπαθήσετε να νιώσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε με αυτό το μικρό μωρό. Στη συνέχεια προσθέσαμε αντικείμενα για τον μπαμπά, γιατί φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πατέρα» λέει.

«Σιγά σιγά επεκτείνεται σε μια ιδέα οικογενειακών δώρων, αντί μόνο για μωρά».

Τα δώρα της Μαρία Σαντάλ περιλαμβάνουν φρέσκα λουλούδια και κεριά.

Και καθώς τα οικογενειακά είδη της μάρκας έχουν αυξηθεί, τόσο αυξάνεται και η απήχησή της. Η επωνυμία Marie-Chantal είναι εφοδιασμένη σε όλο τον κόσμο σε καταστήματα όπως τα:

Saks Fifth Avenue,

Neiman Marcus,

Bergdorf Goodman,

Harrods και

η αυτοκρατορία Duty Free Shopping του πατέρα της (γελάει όταν αναφέρει το τελευταίο).

«Συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα πολυκαταστήματα και διαδικτυακούς προμηθευτές, ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε τη μάρκα με τον πιο όμορφο δυνατό τρόπο. Θέλω τελικά ο πελάτης να περπατήσει ή να περιηγηθεί στον μικρό μας κόσμο και να δει τη συσκευασία, και ελπίζω να το νιώσει και να το αγγίξει, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο» λέει, λάμποντας από περηφάνια.

Το βιβλίο της Μαρί Σαντάλ

Η Μαρί Σαντάλ είναι επίσης συγγραφέας και ειδικός στην εθιμοτυπία. Μεγαλώνοντας στο Χονγκ Κονγκ καθώς ο πατέρας της έγινε διάσημος ως ο «βασιλιάς των αγορών αφορολόγητων» έμαθε να εκτιμά την απόλαυση του πρωινού μαζί ως οικογένεια. Αυτό ενέπνευσε το βιβλίο της για το 2019 «Οι τρόποι ξεκινούν από το πρωινό: Σύγχρονη εθιμοτυπία για οικογένειες».

«Το βιβλίο δεν είναι μια Βίβλος για τα πρέπει και τα μη. Αντίθετα, σας καθοδηγώ στο τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε μια δομή» εξηγεί.

«Ουσιαστικά, είναι οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει καλύτερος άνθρωπος, αυτό είναι».

«Οι τρόποι σημαίνουν πραγματικά πολλά για μένα» λέει.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τρόποι δεν σημαίνουν πραγματικά πολλά, αλλά εδώ κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Δεν είναι κοινωνικοοικονομικό ζήτημα – απλώς σας κάνει πιο αποδεκτούς».

«Αν ένα παιδί είναι ευγενικό, δεσμευμένο και κοιτάζει έναν ενήλικα στα μάτια, ένας ενήλικας θα είναι πιο ευαίσθητος και πιο ενθουσιώδης απέναντι σε αυτό το μικρό παιδί που συμπεριφέρεται σωστά. Ξεκινά στο σχολείο και συνεχίζεται σε σημαντικές στιγμές, όπως οι συνεντεύξεις για δουλειά αργότερα στη ζωή».

Αντί να διδάσκει περίπλοκη χρήση μαχαιροπήρουνων, το «Οι τρόποι ξεκινούν από το πρωινό» υπενθυμίζει στους αναγνώστες του να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν ως οικογένεια.

«Πρέπει να αφήσουμε κάτω τα τηλέφωνα και να μάθουμε πώς να μιλάμε – να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε» λέει.

Όταν πρόκειται για τους νέους, η Μαρί Σαντάλ πιστεύει σε μια ήπια προσέγγιση

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι οι τρόποι πρέπει να επιβάλλονται. Απλώς θέλεις να τους εξαναγκάσεις σιγά σιγά σε ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς, ώστε να γίνουν καλοί άνθρωποι» εξηγεί.

«Νομίζω ότι μερικά από τα καλύτερα κομπλιμέντα για κάθε γονέα είναι όταν κάποιος σου λέει ότι το παιδί σου έχει καλούς τρόπους ή συμπεριφέρεται καλά. Σημαίνει πολλά, πράγματι σημαίνει. Επειδή, ξέρετε, είναι προφανές ότι ως γονιός κάνετε κάτι θετικό για το παιδί σας».

Η Μαρί Σαντάλ είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οι τρόποι ξεκινούν από το πρωινό: Σύγχρονη εθιμοτυπία για οικογένειες».

Η Μαρί Σαντάλ έχει 5 παιδιά:

Τη Μαρία Ολυμπία, γεννημένη το 1996, τον Κωνσταντίνο Αλέξιο (1998), τον Αχιλλέα Ανδρέα (2000), τον Οδυσσέα Κίμωνα (2004) και Αριστείδη Σταύρο (2008).

Μαρί Σαντάλ
Η Μαρί Σαντάλ με τον σύζυγό της Παύλο και τα πέντε παιδιά τους.

«Είναι τρομακτικό όταν βλέπεις οικογένειες που δεν έχουν επικοινωνία» λέει.

«Πώς θα μάθετε για το παιδί σας; Έχω πέντε παιδιά και είναι όλα πολύ διαφορετικά. Όλοι έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες. Έτσι, αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να τους γνωρίσετε, δεν πρόκειται να τους γνωρίσετε».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Μαρί Σαντάλ πιστεύει ότι οι τρόποι μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, και σίγουρα έχει ένα νόημα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ευγένεια. Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτήν τη στιγμή – είναι εκτός ελέγχου. Ο εκφοβισμός οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι είναι αγενείς, αντί να είναι ευγενικοί. Όλα καταλήγουν στα βασικά εργαλεία του καλού και του κακού».

Επειδή το βιβλίο της δημοσιεύτηκε την εποχή του Covid, η Μαρί Σαντάλ δεν μπόρεσε να το προωθήσει σωστά και να πάει σε μια περιοδεία υπογραφής βιβλίων. Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα δουλέψω στη δεύτερη έκδοση» προσθέτοντας ότι διαθέτει πρόσθετο περιεχόμενο και φρέσκες εικονογραφήσεις. Και επιβεβαιώνει ότι σίγουρα θα υπάρξει μια περιοδεία βιβλίου.

«Ποιος ξέρει, θα ήθελα πολύ να το φέρω ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ».

Πώς ήταν η πρακτική άσκηση για τον Άντι Γουόρχολ και πώς συνέβη;

Μου λέει ότι δεν ήταν χάρη για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία πατέρα της.

«Όχι, όχι, το έκανα εξ ολοκλήρου μόνη μου» μου λέει.

«Δεν είναι ο τύπος του πατέρα που κάνει νεποτισμό – το ‘θα σε βοηθήσω’».

Αντίθετα, η Μαρί Σαντάλ συνάντησε τον Γουόρχολ στην προσπάθειά της να φύγει από το σχολείο

«Ήμουν σε οικοτροφείο, αλλά ήθελα να βγω έξω. Και ήξερα ότι μπορούσα να κάνω αίτηση για ανεξάρτητες σπουδές, η οποία θα με έπαιρνε από το σχολείο για 6 εβδομάδες, οπότε έψαχνα απεγνωσμένα για δουλειά. Έπρεπε να αναμετρηθώ και να καταλάβω πώς θα το έκανα αυτό».

Ευτυχώς για την εκκολαπτόμενη φοιτήτρια τέχνης, η τύχη της άλλαξε ένα βράδυ, ενώ βρισκόταν με τους γονείς της στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Palladium στη Νέα Υόρκη.

«Ο Άντι Γουόρχολ μπήκε μέσα και σκέφτηκα: ‘Αυτό είναι, θα πάω κοντά του και θα του ζητήσω δουλειά’. Ήμουν 16 και, κοιτάζοντας πίσω, ήμουν αρκετά τολμηρή. Ήταν η πρώτη φορά που τον είδα».

Αφού πήρε τη διεύθυνση του Γουόρχολ από έναν έμπορο έργων τέχνης, αργότερα παρέδωσε με το χέρι μια επιστολή ζητώντας από τον καλλιτέχνη να την προσλάβει – και πέτυχε.

«Δούλευα στο «The Factory» με τον Άντι Γουόρχολ, κάτι που ήταν καταπληκτικό. Τον βοηθούσα να διαχειρίζεται το ημερολόγιό του, απαντούσα στα τηλέφωνα, σέρβιρα μεσημεριανό, παρέδιδα αλληλογραφία. Και μερικές φορές, ανακάτεψα ακόμη και τη μπογιά του. Ήταν μια απίστευτη στιγμή στο χρόνο».

Μαρί Σαντάλ
Η Μαρί Σαντάλ και ο Άντι Γουόρχολ κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στο «The Factory».

Η Μαρί Σαντάλ και ο Άντι Γουόρχολ

Αλλά η ιστορία γίνεται ακόμα καλύτερη. Ο Γουόρχολ επέλεξε τελικά τη Μαρί Σαντάλ ως ένα από τα θέματά του, αν και αυτό δεν ήταν χωρίς ανατροπή.

«Μου είπε ‘Ας κάνουμε το πορτρέτο σου’ και φυσικά, στα 16 σκέφτηκα ‘Φυσικά, τι υπέροχο’. Και μετά έστειλε τον λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ! Μπήκα σε τόσα προβλήματα με τον πατέρα μου. Ήταν έξαλλος μαζί μου» λέει γελώντας.

Ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι άξιζε την επένδυση για τον Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος έκτοτε έδωσε τα έργα τέχνης πίσω στην κόρη του. Τα ακριβά πορτρέτα του Γουόρχολ εκτίθενται τώρα με περηφάνια στο σπίτι της Μαρί Σαντάλ στο Λονδίνο. Όπως, όμως, ανέφερε προηγουμένως, ο Μίλερ δεν κάνει νεποτισμό.

«Ο πατέρας μου μου τα έδωσε, αλλά έπρεπε να τα πληρώσουμε» χασκογελάει.

Μαρί Σαντάλ
Η Μαρί Σαντάλ με τα πορτρέτα του Άντι Γουόρχολ στο σπίτι της στο Λονδίνο

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Γενέθλια για τον Παύλο Γλίξμπουργκ: Έγινε 57 ετών – Η τρυφερή ανάρτηση της Μαρί Σαντάλ

Όλοι σχολίασαν την τιμή του: H Μαρί Σαντάλ βγήκε έτσι στην Κεφαλονιά και την κοιτούσε όλο το νησί

Σαν την Ελλάδα πουθενά: Στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους ο πρίγκιπας Παύλος και η Μαρί Σαντάλ

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ