O Γιάννης Βογιατζής είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός που γνώρισε τις δόξες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Με τις ξεκαρδιστικές ατάκες του έγραψε ιστορία στο σινεμά και στις ασπρόμαυρες ταινίες της Φίνος Φιλμ και αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό.
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό στις 12 Ιουνίου 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ο έμπορος της Βενετίας στο θέατρο Διονύσια.
Έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Ο Μικές παντρεύεται), καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός «Λαλάκης». Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η γειτονιά μας, Ο ονειροπαρμένος).
Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, Δεσποινίς διευθυντής, Ένα κορίτσι για δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός, Θα σε κάνω βασίλισσα, Νύχτα γάμου, Το παιδί της μαμάς, Ο Μικές παντρεύεται και άλλες.
Είναι εξάδελφος και συνονόματος του επίσης ηθοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή. Έχει δηλώσει πως ήταν συμμαθητής με την Ειρήνη Παπά, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Άννα Συνοδινού.
Είναι υποστηρικτής του Παναθηναϊκού.
Σήμερα είναι 97 ετών.
Ο Γιάννης Βογιατζής καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής του και μίλησε για την καριέρα του, την αγαπημένη του σύζυγο Βασιλική, η οποία δεν είναι στη ζωή αλλά και τον πατέρα του που δεν ήθελε να γίνει ηθοποιός.
Η γυναίκα μου υπήρξε μια κυρία ανεπανάληπτη
Μιλώντας για την προσωπική του ζωή και τη γυναίκα του λέει συγκινημένος: «Ευτύχησα να έχω μια πολύ σπουδαία οικογένεια. Και από πατέρα και από μητέρα και από τον αδελφό μου που χάσαμε νωρίς. Και μετά όταν παντρεύτηκα ήμουν ευτυχισμένος. Ποτέ δεν είχα αυτό το δηλητήριο. Τα είχα λύσει όλα λέγοντας την αλήθεια και κοιμόμουν ήρεμος. Η αλήθεια λυτρώνει. Πέθανε στα χέρια μου κυριολεκτικά. Έκανα πρόβα και παράσταση την ίδια μέρα γιατί ήξερα ότι αυτό ήθελε για μένα. Πάντα με στήριζε. Αν δεν είχα κι αυτή τη γυναίκα ίσως να μην είχα αυτή την όποια καριέρα έκανα. Τώρα πια που είμαι κι εγώ σε μια ηλικία που θα πάω να τη βρω, της την προσφέρω με όλη μου την αγάπη και τον σεβασμό στο όνομά της. Γιατί υπήρξε μια κυρία ανεπανάληπτη. Όταν λέμε κυρία εννοούμε αυτήν την κυρία. Θα υπάρχουν εκατομμύρια άλλες κυρίες και θα είμαι ευτυχής να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες. Εγώ όμως μία γνώρισα και μία λάτρεψα».
Έπαιξε στο θέατρο την ημέρα της κηδείας της
Μιλώντας στην εκπομπή ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρικίου αποκάλυψε ότι τη μέρα της κηδείας της εκείνος έπαιξε κανονικά. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν μετά από πολλές δεκαετίες και γάμου αλλά μόνο λίγες ώρες μετά που κήδεψε τη σύζυγό του είπε “θα παίξω απόψε στο θεάτρο γιατί η Βασιλική δεν θα μου το συγχωρούσε ποτέ”» είπε ο σκηνοθέτης.
Ο πατέρας μου με… αρνήθηκε
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Γιάννης Βογιατζής αναφέρθηκε στον πατέρα του ο οποίος δεν ήθελε ο γιος του να γίνει ηθοποιός. Μάλιστα αποκάλυψε πως αρνούνταν ότι έχει συγγένεια και με τον πρώτο του ξάδερφο τον τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή.
«Ο πατέρας μου άργησε πολλά χρόνια να έρθει να με δει στο θέατρο. Με αρνήθηκε σαν ηθοποιό. Ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Τον ρώταγαν και για τον εξάδελφό μου, τον Γιάννη Βογιατζή και αρνείτο ότι είχε σχέση και με τους δύο. Ο Γιάννης ήταν ανιψιός και πνευματικός του γιος αφού τον είχε βαφτίσει και είχε παντρέψει τον πατέρα του. Εγώ όταν βρισκόμουν στην Αθήνα στο σπίτι του κοιμόμουν. Τι ωραία τραγουδούσε ο θείος μου ο Χρήστος και η μητέρα του, η θεία μου η Νίκη! Την παλιά εποχή, ήταν κάτι πολύ κακό να τραγουδάς και να παίζεις θέατρο εξαιτίας των μπουλουκιών που πηγαίναν στην επαρχία και ξελόγιαζαν τους άντρες και τις γυναίκες. Δεν είχαν καλή φήμη οι ηθοποιοί. Η γιαγιά μου όταν της είπαν να ακούσει τον εγγονό της να τραγουδάει έβαλε τα ραδιόφωνα σε κασέλες και δεν τα έβγαλε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.