ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ

«Δεν άλλαξε ποτέ μια πάνα στο παιδί της, δεν έκανε τίποτα. Είχε τον νου της σε εμάς»: Η νοσηλεύτρια που «τελείωσε» την Πισπιρίγκου

Έλενα Θάνου
Εκτ. Χρόνος Ανάγνωσης: 6λ. 44δ.

Νοσηλεύτρια της Τζωρτζίνας είχε δώσει συνέντευξη πριν από έναν χρόνο στο Live News και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, τόσο για το χρονικό της νοσηλείας της 8χρονης, όσο και για τη συμπεριφορά της μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου. Είναι μία από τις νοσηλεύτριες που έχουν ήδη καταθέσει στη δίκη. Έζησε από πρώτο χέρι την πολύμηνη νοσηλεία της Τζωρτζίνας. Ζούσε σε καθημερινή βάση, τόσο την Τζωρτζίνα, όσο και τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Τυπική, τυπική. Διεκπεραιωτική για 20 λεπτά με μισή ωρίτσα. Δεν άλλαξε ποτέ μια πάνα στο παιδί της, δεν έκανε τίποτα, τίποτα. Όπως σας το λέω. Μία αναρρόφηση, να της δείξουμε πώς θα το ταΐζει, τίποτα!

Ήταν εκεί όταν η 8χρονη διακομίστηκε την 11η Απρίλιου στην εντατική του Ηλιάδη μετά την μεγάλη ανακοπή.

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του Χασαπόπουλου στον Ηλιάδη: «Ανδρέα σου παραδίδω το παιδί αυτό. Είναι το τελευταίο παιδί αυτής της οικογένειας».

Ήταν εκεί στη σχεδόν τρίμηνη νοσηλεία της στο Ρίο παρακολουθώντας βήμα-βήμα τη σταδιακή της πρόοδο.

Τη χτενίζαμε, της κάναμε κοτσιδάκια και μας γελούσε συνειδητά. Σαν να αναγνωρίζει τα πρόσωπά μας.

Κι ήταν εκεί λίγα μόλις λίγα 24ωρα πριν πεθάνει και το τελευταίο παιδί της οικογένειας.

Δεν προσπαθούσε πολύ να μας πιάσει την κουβέντα, ούτε και εμείς με αυτήν, για να πω την αλήθεια. Δεν μας άρεσε η συμπεριφορά της, η αύρα της. Δεν ξέρω πώς να σας το πω. Είχε τυπικές σχέσεις το προσωπικό μαζί της.

Νοσηλεύτρια για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Είχε τον νου της σε εμάς»

Καθότανε μεν στο παιδί της δίπλα, αλλά το μυαλό της το είχε σε εμάς. Δηλαδή, όταν δεν την κοιτάγαμε, την πιάναμε με την άκρη του ματιού μας να μας κοιτάει. Να μας παρατηρεί αν την κοιτάμε, έκοβε κίνηση, πώς να το πω… Είχε τον νου της σε εμάς.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που η 9χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο του Ρίου, όλο το ιατρικό προσωπικό έπεσε πάνω σε αυτό το παιδί, το τελευταίο εν ζωή παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη.

Μετά τον δεύτερο θάνατο, υπήρχαν κάποιες υποψίες, άλλο που κάποιοι δεν τολμούσαν να τις ξεστομίσουν γιατί λέγανε: «Πώς να τα πεις αυτά για μια μάνα;»

Νοσηλεύτρια για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Την βόλευε η ΜΕΘ για να γυρνάει ο Μάνος»

Η έμπειρη νοσηλεύτρια ξεκαθαρίζει πως το παιδί αυτό εντός της εντατικής δεν παρουσίασε ποτέ κανένα επεισόδιο. Αντιθέτως όλα τα επεισόδια ήταν αναφερόμενα με την μητέρα να διατείνεται πως το παιδί παθαίνει ανακοπές και τους γιατρούς να απαντούν πως δεν βλέπουν κάτι τέτοιο.

Το παιδί δεν χρειαζόταν, σύμφωνα με αυτό που βλέπαμε και με αυτό που ενημέρωναν οι γιατροί της παιδιατρικής τους γιατρούς της ΜΕΘ, να μπει στην ΜΕΘ, δεν ήταν για ΜΕΘ.

Ερωτήματα, πάντως, γεννιούνται, γιατί μια μητέρα να βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και να ζητά διακαώς το παιδί της να επιστρέψει στη ΜΕΘ. Κάτι, πάντως, που, μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντηθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η ΜΕΘ τη βόλευε για να πείσει τον Μάνο για τη σοβαρότητα της κατάστασης, ότι το παιδί είναι σοβαρά και μπήκε στη ΜΕΘ. Καταλαβαίνετε ότι για να μπει στη ΜΕΘ πρέπει να είναι ένα σοβαρό επεισόδιο. Δεν μπαίνει κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί στην κλινική κάτω, την παιδιατρική.

Νοσηλεύτρια για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μόλις μπήκε ΜΕΘ ο Μάνος ήρθε κατευθείαν»

Το σίγουρο είναι ότι η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή ήταν ένα παιδί με αυξημένες ανάγκες και επιβεβλημένη την 24ωρη φροντίδα και παρακολούθηση, για όποιον την αναλάμβανε μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η Τζωρτζίνα χρειαζόταν άνθρωπο 24 ώρες το 24ωρο. Καταλαβαίνετε πια ότι, αφού είχε φύγει και ο Μάνος από το σπίτι, όλη η ευθύνη έπεφτε αποκλειστικά σε αυτήν. Θα έπρεπε να σηκώνει το παιδί, 20-22 κιλά, να το κάνει μπάνιο. Είχε μεγάλη φροντίδα το παιδί, είχε μεγάλη ανάγκη. Εξαρτημένο, πλήρως, από τη μητέρα του πια, από όποιον το φρόντιζε.

Όταν μπήκε η Τζωρτζίνα για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, τον Ιανουάριο του ’22, υπήρχαν και πάλι σύννεφα στη σχέση του ζευγαριού, με τον Μάνο Δασκαλάκη να έχει ήδη φύγει από το σπίτι.

Αρχικά, στα πρώτα επεισόδια, δηλαδή, γύρω στις 17 που ήρθε, ήθελε να έρθει σε εμάς, απ’ ό,τι είπε, για να έρθει ο Μάνος από την Αθήνα. Το είπε αυτό το πράγμα, ήταν στην Αθήνα ο Μάνος. «Είμαι μόνη μου», «Δεν μπορώ», «Πρέπει να ‘ρθει και ο Μάνος από την Αθήνα», «Δεν μπορώ όλη μέρα μόνη μου στο νοσοκομείο», γιατί στην παιδιατρική ήταν η ίδια όλη μέρα μαζί με το παιδί της, ενώ στη ΜΕΘ δεν χρειαζόταν να είναι κανείς. Βέβαια, στις 17 Γενάρη που μπήκε η Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ, ο Μάνος ήρθε απευθείας από την Αθήνα. Υπήρχε μία ένταση στο ζευγάρι. Αυτό βλέπαμε και έξω που ήταν στον διάδρομο, ας πούμε του νοσοκομείου. Υπήρχε μία τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ τους. Δεν ήταν, δηλαδή, όπως ήταν το καλοκαίρι.

Η μικρή Τζωρτζίνα θα μεταφερθεί στις 26 Ιανουαρίου για τελευταία φορά στο Αγλαΐα Κυριακού. Τρεις μέρες μετά, μεσημέρι Σαββάτου, θα καταλήξει στο κρεβάτι του νοσοκομείου, στα 8 της χρόνια, ακολουθώντας τον δρόμο της Μαλένας και της Ίριδας.

TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ