«Oι γιατροί δεν είναι αισιόδοξοι»: Μόνο στο θαύμα ελπίζει ο εγγονός της Καίτη Γκρέυ

Κρίσιμη η κατάσταση για την Καίτη Γκρέυ: Οι δηλώσεις του εγγονού της για την κατάσταση της υγείας της - «Μας μίλησε...»
oι-γιατροί-δεν-είναι-αισιόδοξοι-μόνο-223634

Η Καίτη Γκρέυ περνάει δύσκολες ώρες ύστερα από το εγκεφαλικό που έπαθε.

Ο εγγονός της, Κώστας Ηλιάδης, μίλησε στην εκπομπή Buongiorno για την κατάσταση της υγείας της:

«Πάντα είναι κάποιος εκεί. Δεν έχει επαφή. Κάποια στιγμή σήμερα μίλησε, είπε “Γειά”, Μίλησε με τη μητέρα μου. Οι γιατροί λένε ότι είναι κρίσιμα τα πρώτα δύο 24ωρα, επειδή είναι εγκεφαλικό πρέπει να περιμένουμε πως θα εξελιχθεί και αν θα επιστρέψουν κάποιες τιμές και όλα αυτά τα ιατρικά. Είχε περάσει εγκεφαλικό ξανά πιο παλιά.»!

Και τόνισε: «Δε θα έλεγα ότι οι γιατροί είναι αρκετά αισιόδοξοι. Από τη πρώτη μέρα που μιλήσαμε σήμερα είχε κάποια βελτίωση. Ας πούμε, σήμερα θα ξαναπάρουμε ενημέρωση από τους γιατρούς. Είναι κρίσιμα, είναι κρίσιμη η κατάσταση. Είναι και άλλα πραγματάκια υγείας που υπάρχουν, που υπήρχαν από πριν, τα οποία όταν περνάς ένα τέτοιο εγκεφαλικό σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό, λόγω ηλικίας προφανώς. Η γιαγιά είναι 100 χρονών προς τα 101 πλέον».

Καίτη Γκρέυ – Η υιοθεσία, η κακοποίηση, ο γάμος στα 14 και ο βιασμός: «Φώναζα, ούρλιαζα, ένιωσα την απανθρωπιά»

Γεννήθηκε Αθανασία Γκιζίλη, πήρε το επώνυμο Καλαϊτζή από τους ανθρώπους που την υιοθέτησαν και έφτασε να γίνει μία ιέρεια του λαϊκού τραγουδιού. Η Καίτη Γκρέυ τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες, αλλά η ζωή της ξεπερνάει τη φαντασία ακόμα και του πιο εμπνευσμένου στιχουργού και κανείς δεν θα την πίστευε, αν δεν την είχε διηγηθεί η ίδια.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο δοκιμασίες, προσωπικές νίκες και καλλιτεχνικές επιτυχίες, ξεκινώντας από τα ταπεινά της παιδικά χρόνια. Η Καίτη Γκρέυ τότε βίωσε κακουχίες και τραγικά γεγονότα που καθόρισαν την προσωπικότητά της και διαμόρφωσαν την πορεία της. Παρά τις ανξοότητες, κατάφερε να αναδειχθεί ως κορυφαία ερμηνεύτρια, αφήνοντας το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Γεννήθηκε στους Μυτιληνιούς της Σάμου στις 14 Μαΐου 1924 και σύντομα υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή, με την οποία και μεγάλωσε. Ο θετός πατέρας της, άνθρωπος του μεροκάματου, έχασε τη ζωή του όταν εκείνη ήταν μόλις 7 ετών και έτσι ίσα-ίσα τα έβγαζαν πλέον με τη θετή μητέρα της, που δούλευε νύχτα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ενώ η νεαρή κοπέλα που θα γινόταν αργότερα η Καίτη Γκρέυ, δεν μπορούσε ούτε να πάει σχολείο καθώς δεν είχε πιστοποιητικό γέννησης.

Αυτό βρισκόταν στα χέρια της βιολογικής της μητέρας, η οποία την επισκέφτηκε για να της αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, αφήνοντας μπερδεμένη τη νεαρή Αθανασία. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει νέα βάσανα, με τη θετή μητέρα της να τη στέλνει στην Σάμο, όπου μένει μια θεία που την χτυπάει, την βρίζει και πολλές φορές την αφήνει νηστική. Σαν από ειρωνεία της τύχης, με τους βομβαρδισμούς στο νησί παίρνει μία ανάσα, αφού μέσα στο χάος περνάει με μία βάρκα στην Τουρκία και από εκεί στην Αίγυπτο, όπου τη βρήκε ένας Έλληνας και την έφερε πίσω στον Πειραιά.

Ο γάμος στα 14 και ο βιασμός

Η θετή της μητέρα την υποδέχεται περιχαρής, εφόσον πίστευε πως είναι νεκρή. Αυτό δεν αλλάζει γεγονός, ωστόσο, πως θα έπρεπε να δουλέψει κι εκείνη (έφηβη πλέον) για να επιβιώσουν. «Παντρεύτηκα στα 14. Έφαγα και ξύλο για να τον πάρω, εκείνος 36 χρονών. Ο γάμος δεν κράτησε πολύ, δύο χρόνια. Αποκτήσαμε παιδί αμέσως», θυμόταν η Καίτη Γκρέυ, αναφερόμενη στη γνωριμία της με τον Νίκο Ηλιάδη, απ’ τον οποίο απέκτησε τον πρώτο γιο της πριν ακόμα ενηλικιωθεί.

Ακόμα μεγαλύτερο πόνο κρύβει ωστόσο η ιστορία για το δεύτερο παιδί της. «Είχα ένα φίλο φαντάρο, τον Γιώργο. Μια μέρα έτυχε να είμαι μόνη μου στο σπίτι. Μπαίνει μέσα αυτός. Έρχεται καταπάνω μου. Με χτυπάει με μπουνιές για να με ρίξει στο κρεβάτι. Αντιστέκομαι. Με κλοτσιές και με χτυπήματα με ρίχνει στο κρεβάτι. Μου βγάζει τα ρούχα. Φώναζα, ούρλιαζα. Δεν άκουγε κανένας. Στα δεκαεφτά μου χρόνια ένιωσα την απανθρωπιά. Με βίασε κατ’ επανάληψη. Άρχισα τα κλάματα», περιγράφει στην αυτοβιογραφία της, «Έτσι όπως τα έζησα», η Καίτη Γκρέυ.

«Παρακαλούσα την Παναγία να πεθάνω. Δεν ήθελα να ζω, σιχαινόμουν τον εαυτό μου, σιχαινόμουν τα πάντα μετά τον βιασμό. Εκείνη την ημέρα έμεινα έγκυος χωρίς να το γνωρίζω. Όταν κατάλαβα ότι είμαι έγκυος δεν άντεξα. Δεν ήξερα πώς θα μεγαλώσω και δεύτερο παιδί. Καθημερινά έπαιρνα κινίνα για να αποβάλω. Το κεφάλι μου στριφογύριζε από τα πολλά χάπια. Είχα φτάσει σε απόγνωση. Για να ρίξω το παιδί ανέβαινα σε μια σκάλα ψηλή και πηδούσα στο δάπεδο», κατέγραφε στη συνέχεια η μεγάλη τραγουδίστρια.

Η στιγμή που λύγισε και η σωτηρία της

Η θεία της την έδιωξε από το σπίτι, όμως η Καίτη Γκρέυ παλεύει με νύχια και με δόντια, όχι μόνο να φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί, αλλά και να το μεγαλώσει με αξιοπρέπεια. Η μόνη στιγμή που λύγισε είναι όταν, απεγνωσμένη πια από τον πατέρα του παιδιού που δεν αναλάμβανε τις ευθύνες του, αλλά και τη σκληρή στάση των συγγενών της, επιλέγει να πάει στην Ακρόπολη με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή της.

Χρειάστηκε η έγκαιρη παρέμβαση της Αστυνομίας, και της Αγγελικής Δούκα, προϊσταμένης του Ευαγγελισμού για να ορθοποδήσει η νεαρή κοπέλα και να αρχίσει να βγάζει τα πρώτα της μεροκάματα.

«Ήθελα κάπου να βρω να δουλέψω, να μαζέψω λεφτά να πιάσω ένα σπίτι. Δεν μπορούσα να μείνω στη μητέρα μου, επειδή ο πρώτος άντρας μου έμενε δίπλα, πήδαγε τις μάντρες και μας έκανε ιστορίες. Ζήτησα από προϊσταμένη στον Ευαγγελισμό να μου βρει ένα σπίτι να πιάσω να δουλέψω, να μαζέψω λεφτά και επειδή ήταν φίλη με την ιδιαιτέρα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, μεσολάβησε και έμεινα ενάμιση χρόνο μαζί τους», θυμάται η Καίτη Γκρέυ για την εποχή που έπιασε δουλειά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού.

«Με λάτρεψαν. Μία φορά τους μαγείρεψα και τρελάθηκαν, επειδή εμένα η μητέρα μου με είχε μάθει όλα τα φαγητά από 9 χρονών. Το βράδυ δεν έτρωγαν, έπιναν τσάι και εμένα μου έδιναν ένα αυγό να φάω, όμως το έκρυβα για το παιδί μου. Κάποτε με έπιασε και μου λέει “Δεν θα το ξανακάνεις αυτό” και κρυφά μου έδινε λεφτά για το παιδί», συνεχίζει στη διήγησή της στον Τέρενς Κουίκ η Καίτη Γκρέυ.

Η έξοδος που της άλλαξε τη ζωή

Η Καίτη Γκρέυ έκανε τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα τυχαία, όταν βρέθηκε με μια φίλη της στο καφενείο «Πανελλήνιο», γνωστό στέκι καλλιτεχνών. Η εντυπωσιακή παρουσία της τράβηξε την προσοχή του διάσημου χορευτικού ζευγαριού «Ντούο Ρεξ», και έτσι ξεκίνησε να μαθαίνει χορό στο θέατρο «Περοκέ».

Ωστόσο, πέρα απ’ το χορό δοκιμάστηκε και στο τραγούδι, ξεκινώντας να ερμηνεύει τραγούδια της Σοφίας Βέμπο. Το ακατέργαστο μέταλλο της φωνής της εντυπωσίασε τον μαέστρο Μεταξά και η Καίτη άρχισε να δημιουργεί το πρώτο της ρεπερτόριο.

Η καλλιτεχνική της πορεία εκτοξεύθηκε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία «Το τραγούδι του πόνου», και στη συνέχεια συμμετείχε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Παράλληλα, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, και άρχισε να συνεργάζεται με μπουλούκια, ερμηνεύοντας ελαφρά και ξένα τραγούδια.

Καίτη Γκρέυ: Ο θάνατος του γιου της ήταν το τελευταίο χτύπημα

Η Καίτη Γκρέυ συνέχισε να ασχολείται με το τραγούδι και την τέχνη για πολλά χρόνια, αφήνοντας το στίγμα της και ως ηθοποιός. Η φωνή της, το πάθος και η αυθεντικότητά της, την ανέδειξαν σε μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της λαϊκής μουσικής σκηνής. Παρά την καταξίωση πάντως, τα χτυπήματα της μοίρας δεν σταμάτησαν να έρχονται μέχρι τα τελευταία χρόνια, όταν το 2021 έφυγε από τη ζωή ο γιος της, Βασίλης Ηλιάδης -πατέρας της τραγουδίστριας Αγγελικής Ηλιάδη.

Πέρασαν μήνες μέχρι να ενημερωθεί η Καίτη Γκρέυ, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία της, κάτι που ήταν αναπόφευκτο όταν πια δεν μπορούσαν να της κρύβουν τον λόγο που εκείνος έχει καιρό να την επισκεφτεί ή να της μιλήσει. Έκτοτε δεν έχει κάνει κάποια δήλωση, ενώ και οι (σπάνιες) δημόσιες εμφανίσεις της σταμάτησαν τελείως.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Νέα τραγωδία: Πέθανε Έλληνας ποδοσφαιριστής – Ήταν μόλις 20 ετών

Εγγονός της Καίτης Γκρέυ: «Μας μίλησε, αλλά οι γιατροί δεν δίνουν πολλές ελπίδες»

Δραματική διάσωση: Ψυγείο έσωσε τη ζωή ενός άνδρα στον Κόλπο του Μεξικού

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ