Τα «Νικολαβάρβαρα» είναι συνδεδεμένα κατά την παράδοση με την έναρξη του χειμώνα και τον βροχερό καιρό και σηματοδοτούν όλες τις δυσκολίες και τις αναποδιές που η εποχή αυτή του χρόνου φέρνει μαζί της.
Τα Νικολοβάρβαρα ξεκινούν στις 4 Δεκεμβρίου με τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, συνεχίζονται μεθαύριο με τη γιορτή του Αγίου Σάββα και ολοκληρώνονται στις 6 Δεκεμβρίου με τη γιορτή του Αγίου Νικολάου.
Το περίεργο «τρίγωνο» που σχηματίζεται στις 4-5-6 Δεκεμβρίου, δεν είναι άλλο από το τρίγωνο της Αγίας Βαρβάρας, του Αϊ Σάββα και του Αϊ Νικόλα, που ονομάστηκε από το λαό μας «Νικολοβάρβαρα». «Αϊ Βαρβάρα βαρβαρώνει (δυναμώνει το κρύο), Αϊ Σάββας σαβαρώνει (σαβανώνει) κι Αϊ Νικόλας παραχώνει (θάβει)».
Σύμφωνα με την άποψη της παράδοσης που έχει επικρατήσει μετά τη μάχη που έδιναν οι καιροί στα Νικολοβάρβαρα, όποιο τελικά καιρικό φαινόμενο κατάφερνε να νικήσει στο τέλος, αυτό θα επικρατούσε μέχρι τα Χριστούγεννα!
Τα Νικολοβάρβαρα και η σημασία τους
Το πόσο σημαντικά ήταν τα Νικολοβάρβαρα στον ετήσιο κύκλο ζωής του ελληνισμού προκύπτει από λαογραφικές καταγραφές με σειρά εκφράσεων και παροιμιών, αναφορικά με το συγκεκριμένο τριήμερο, την εορταστική τριπλέτα της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου. Στο εορτολόγιο της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας γιορτάζονται διαδοχικά, ο ένας πίσω από τον άλλο στις 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ράνια Τζίμα: «Υπάρχει μία υπόθεση που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν μπόρεσα να τη διαχειριστώ»
Μετρό Θεσσαλονίκης: Έβαλε… Σώτη Βολάνη και προκάλεσε χαμό
«Το σύμπαν τα ευνοεί»:Τα 3 ζώδια που γράφουν τη δική τους ιστορία τον Δεκέμβριο