Κολυδάς: Εξηγεί τι είναι τα αερολύματα και πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη

Ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τι είναι τα αερολύματα και πότε λαμβάνει τέλος η αφρικανική σκόνη
κολυδάς-εξηγεί-τι-είναι-τα-αερολύματα-194197

Ο γνωστός μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς γράφει για τη σκόνη και τον καιρό. Η αφρικανική σκόνη έχει υποχωρήσει αισθητά, όπως μαρτυρούν τα μάτια μας, αλλά για ακριβείς προβλέψεις για τα αερολύματα στις επόμενες 4 ημέρες, βασιζόμαστε στο μοντέλο Copernicus. Σήμερα, η θερμοκρασία άγγιξε τα 38,6°C στην Μονή Τοπλού, χάρη στους δυτικούς ανέμους, ενώ στην Ιεράπετρα, με νοτιά αύρα, η μέγιστη έφτασε τους 26,2°C.

Σήμερα, η θερμοκρασία άγγιξε τα 38,6°C στην Μονή Τοπλού, χάρη στους δυτικούς ανέμους, ενώ στην Ιεράπετρα, με νοτιά αύρα, η μέγιστη έφτασε τους 26,2°C.

«Ιδίοις όμμασι», αλλά και με τη βοήθεια του Copernicus

Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η κατάσταση σήμερα από πλευράς #σκόνης και μπορούμε αυτό κάλλιστα να το διαπιστώσουμε «ιδίοις όμμασι». Για να είμαστε, όμως, ακριβείς, έχουμε τη στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 4 ημέρες.

Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη.

Το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης που σας παρουσιάζουμε, είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητας της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας. Οι ημερήσιες προβλέψεις #CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD, καθώς και για μεμονωμένα, όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα.

Η εβδομαδιαία πρόγνωση σκόνης από το Ε.θνικό Κ.αποδιστριακό ΠΑ.νεπιστήμιο – Skiron Model

Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό μοντέλο #Skiron παρέχει αξιόπιστες προγνώσεις των μετεωρολογικών φαινομένων, αλλά και της σκόνης, χάρη στη στήριξη του ΕΚΠΑ και τον ζήλο των επιστημόνων που συντηρούν αυτό το σύστημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το πρωτοποριακό σύστημα «γεννήθηκε» χάρη στις προσπάθειες του πανεπιστημιακού δάσκαλου και ερευνητή Γεωργίου Κάλλου, ο οποίος, εδώ και 2 περίπου χρόνια, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας.

Το μοντέλο αυτό μας δίνει την συνολική εικόνα της σκόνης από τα βάθη της ερήμου, γι’ αυτό δεν διακρίνεται τόσο καθαρά η Ελλάδα. Με λίγες βελτιώσεις στο domain θα γίνει πιο εύχρηστο και ευανάγνωστο.

Γεγονός πάντως είναι ότι, ακόμη και έτσι, εύκολα διακρίνουμε ότι από το βράδυ της Τετάρτης το θέμα «σκόνη» λαμβάνει τέλος!

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο Αττικής – Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Μεγάλες οι συγκεντρώσεις στα δυτικά και τα νότια – Τι λέει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Θοδωρής Κολυδάς: «Ζωηρέψαμε λίγο σήμερα…»

Ως πιο ζεστές ημέρες η Τρίτη και η Τετάρτη, όπου πολλές περιοχές θα βρεθούν πάνω από την «θερμική έξαρση», ενώ παράλληλα, ειδικά την Τετάρτη, θα λειτουργήσει σε πολλές περιοχές ο καταβατικός δυτικός άνεμος στα ανατολικά.

Θοδωρής Κολυδάς: Τα «παράξενα» του καιρού και η τοπικότητα του ανέμου στη Μονή Τοπλού 19/05/2024

Η μονή Τοπλού αποτελεί ένα χώρο που φιλοξενεί έναν Μετεωρολογικό Σταθμό και είναι κτισμένη στο ακρωτήρι του Σαμωνίου ή Κάβο Σίδερο. Βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά της Σητείας και 6 χλμ. βόρεια του Παλαικάστρου και δεν απέχει πολύ από τη θάλασσα. Κάποιος θα περίμενε λόγω της γειτνίασής της με τη θάλασσα να μην παρουσιάζει υψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα, όμως, η Μονή Τοπλού «έσπασε τα ρεκόρ» καθώς σημειώθηκαν 38.6°C και ξεπέρασε ακόμη και τη Νεάπολη -που προχθές είχε ρεκόρ- και σήμερα 37.9°C.

Γιατί σημειώθηκαν αυτές οι τιμές;

Η απάντησή μας συνοπτικά είναι ότι οι καταβατικοί δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι διαδραμάτισαν και πάλι σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας (καθώς και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του νησιού), ενώ, αντίθετα, στην Ιεράπετρα -πάλι με νοτιά- ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 26.2°C λόγω της ευεργετικής θαλάσσιας αύρας. Τα μοντέλα μεγάλης κλίμακας έδιναν έως 33 βαθμούς και δεν μπόρεσαν να πιάσουν την τοπικότητα για την οποία έχουμε πολλές φορές αναφερθεί.

Θοδωρής Κολυδάς: «Γιατί τα λέω αυτά;»

Τα γράφω αρχικά στο «Χ» για ευκολότερη πρόσβαση από όλους και τα λέω με την «ελπίδα» αναπαραγωγής αυτής της «είδησης» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , αλλά και από άλλους χώρους που σέβονται τους αναγνώστες τους, χωρίς να τους προκαλούν με υπερτίτλους εντυπωσιασμού. Ίσως κάποτε αποκτήσουμε και κάποια παιδεία, έστω στα θέματα του καιρού. Ίσως…

Υ. Γ.: Πολύ καλά τα έλεγαν σε άρθρο τους στο Βήμα της Κυριακής οι καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Θεμ. Ξανθόπουλος και Δημ. Κουτσογιάννης -γραμμένο πριν 2 δεκαετίες- οτι υπάρχουν 4 είδη καιρού:

– Ο καιρός των παιδικών μας χρόνων,

– ο καιρός των διηγήσεων των παππούδων στα καφενεία του χωριού,

– ο πραγματικός καιρός και τέλος,

– ο καιρός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Περισσότερες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα για τους οδηγούς άνω των 70: Πότε θα χάνουν την άδεια οδήγησης

Θάνος Λέκκας: «Είμαι αυτάρκης, δεν έχω social media, κουρεύομαι και ράβω μόνος μου, καθαρίζω»

Mente Fuerte: Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο, αλλά πλέον αναρρώνει

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ