Μερομήνια 2024: Μιας και το Πάσχα είναι όλο και πιο κοντά, ας δούμε τι λέει αυτή η πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού και πως προβλέπουν τα Μερομήνια ότι θα ψήσουμε φέτος τον οβελία. Ο Μάιος, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τα Μερομήνια, θα θυμίζει καλοκαίρι και θα είναι πιο «γλυκός» σε σχέση με άλλες χρονιές. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε εκεί θα περάσουμε αρκετές διακυμάνσεις με αλλαγές στο σκηνικό του καιρού.
Απρίλιος 2024
Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.
Μάιος 2024
Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.
Ιούνιος 2024
Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.
Ιούλιος 2024
Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών.
Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.
Αύγουστος 2024
Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας.
22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Μερομήνια 2024: Ακολουθεί η ανάλυση του Λαρισαίου αναλυτή καιρού Θεοφάνη Χατζηγρίβα:
Απρίλιος: Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 Απριλίου κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο του μήνα με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.
Μάιος: Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή πτώση στη συνέχεια και 17-26 Μαΐου υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.
Τα Μερομήνια αποτελούν μια πανάρχαια μέθοδο πρόβλεψης του καιρού, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση της θέσης του ήλιου και της σελήνης, καθώς και των αστεριών, σε διάφορες χρονικές στιγμές. Η μέθοδος αυτή υφίσταται εδώ και αιώνες, με τις ρίζες της να εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία.
Πώς λειτουργούν:
Σύμφωνα με τα Μερομήνια, κάθε ημέρα του έτους αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο θεωρείται ότι επηρεάζει τον καιρό. Για παράδειγμα, η πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου αντιστοιχεί στην ανατολή του αστερισμού του Αιγόκερου, η οποία θεωρείται ότι φέρνει ξηρό και κρύο καιρό.
Η πρόβλεψη του καιρού βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
Αξιοπιστία:
Η αξιοπιστία των Μερομηνίων αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβής στην πρόβλεψη του καιρού, άλλοι εκφράζουν σκεπτικισμό, υποστηρίζοντας ότι η ερμηνεία των αστρονομικών φαινομένων είναι υποκειμενική και δύναται να οδηγήσει σε λανθασμένες προβλέψεις.
Τα Μερομήνια αποτελούν μια γοητευτική και ιστορικά σημαντική μέθοδο πρόβλεψης του καιρού. Η αξιοπιστία της μεθόδου αμφισβητείται από μερίδα επιστημόνων, ενώ παράλληλα λαμβάνει χώρα έρευνα για την αξιολόγηση της ακρίβειάς της.
Περισσότερες ειδήσεις σήμερα
Βαρύ πένθος για την Έλλη Στάη: Πέθανε η μητέρα της